Turismul din România se numără printre cele mai afectate sectoare ale economiei de răspândirea epidemiei de coronavirus

Publicat de Corina Muntean, 16 martie 2020, 11:10
În domeniul Horeca gradul de ocupare s-a înjumătățit, iar turismul extern a căzut cu 70%.
Apariția coronavirusului și extinderea sa rapidă a luat prin surprindere pe toată lumea, iar mediul de afaceri se confruntă cu reale probleme în această perioadă. Sunt afectate atât firmele mari, cât și cele mici și mijlocii, nefiind pregătite pentru o astfel de situație. Multe domenii se află în pierdere, cum ar fi cel hotelier, agențiile de turism, restaurantele, transporturile. Între 50 și 80 de mii de angajați din turism riscă să rămână fără locuri de muncă dacă vârful epidemiei de coronavirus va dura mai multe de trei săptămâni, respectiv până după 10 aprilie, a declarat Dragoș Răducan, prim-vicepreședinte executiv al Federației Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR), pentru www.cursdeguvernare.ro.
Cererea s-a prăbușit în special pe segmentele incoming și outgoing, situația fiind mai puțin îngrijorătoare, cel puțin pentru moment, în ceea ce privește turismul intern, pilonul principal al sectorului, care asigură circa 80% din afacerile operatorilor locali. Cu toate acestea nu se mai pune problema unui turism de Paște ori de 1 Mai. Hotelurile din București și din marile orașe au fost deja puternic afectate de răspândirea epidemiei. Scăderea turismului de business a dus la prăbușirea gradului de ocupare la 20-25%, față de 70-75% media în această perioadă. Pentru a ieși pe zero, un hotel are nevoie de un grad de ocupare de 40-50%. Dragoș Răducan se așteaptă ca numărul de angajați să se înjumătățească, pentru acoperirea pierderilor din acest sector. Pentru a evita concediile din această industrie, care are oricum un deficit semnificativ de personal, FPTR propune Guvernului scutirea angajatorilor de la taxele și contribuțiile asociate angajaților. În ceea ce privește turismul outgoing, respectiv vacanțele din străinătate ale românilor, acesta s-a prăbușit pe fondul răspândirii epidemiei, cu circa 70-80%. Agențiile active în acest sector au început deja să ia măsuri, de la reducerea salariilor cu 25% și până la închiderea unor puncte de lucru mai puțin profitabile. Efortul financiar al agențiilor va fi substanțial, în contextul în care chartere erau deja angajate și alocații plătite către hotelurile externe. Directivele europene prevăd însă restituirea integrală a sumelor solicitate de turiștii care decid să își anuleze concediile.
Sectorul ”salvator” ar putea fi, totuși, turismul intern. Vânzările au mers bine în primele două luni. În martie au consemnat o scădere de circa 30%, iar prim-vicepreședintele Federației Patronatelor din Turism este încrezător că sectorul și-ar putea reveni în situația în care epidemia nu scapă de sub control.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg.Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, 94,9 FM-Borsec, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.
sursa: www.agerpres.ro