Turca de la Idicel, obicei autentic care se păstrează pe Valea Mureșului

Publicat de Rotar Mirela, 26 decembrie 2022, 12:59 / actualizat: 3 ianuarie 2023, 8:09
Tot mai puține sunt colindele originale care se păstrează așa cum au fost dintotdeauna. Printre ele este turca de la Idicel, obicei pe care locuitorii țin să îl practice neschimbat de sute de ani.
Trupele de colindători încep de la biserică, cu binecuvântarea părintelui, după care iau la rând toate casele din sat. S-au schimbat însă preferințele gazdelor și ”cinstea”, care acum nu mai este în produse alimentare, ci în bani.
Ilie Frandăș, artist și cercetător de folclor din Reghin:
De obicei, turca era primită chiar în casă, acum, sigur, dacă au parchet, dacă au gresie în casă, o primesc în curte. Este o ceată de colindători, de obicei este un fluieraș sau un acordeonist, fluierașul sau ghidușul, un mascat intră prima dată, întreabă dacă primesc turca. Gazda primește turca, intră în casă, iar în timp ce se joacă turca, grupul de colindători, numai bărbați, în picioare, după masă, în casă, colindă prima dată colinda gazdei, un colind vechi. După aceea, dacă are gazda o fată, întreabă cine mai e aici, și îi colindă o colindă fetei, apoi, dacă are fecior, una la fecior. Cam 3 colinde se colindă.
Ilie Frandăș a criticat aspru așa zișii colindători care umblă în aceste zile în special în orașe, despre care spune că nu au nicio legătură cu folclorul autentic:
Noi importăm mereu, mereu, dar nu importăm valori, noi importăm chitch-uri. Am văzut, de exemplu, în metrou, în București, nu te mai poți apăra, vin cu colindul, dar sunt niște chitch-uri, nu sunt colinde originale, dar există încă și păstrători ai tradiției.
Colindele continuă și în aceste zile în unele localități din județul Mureș, iar acestea reflectă obiceiurile autentice.
Raluca Creț