Tundra siberiană ar putea dispărea până la mijlocul acestui mileniu, avertizează climatologii
Publicat de Corina Muntean, 6 iunie 2022, 09:03
Din cauza încălzirii globale, temperaturile din Arctica cresc rapid. Drept urmare, linia pădurilor de zadă avansează constant spre nord, înlocuind treptat tundra siberiană, care găzduiește un amestec unic de floră și faună.
Experți ai Institutului german Alfred Wegener au realizat o simulare pe computer a modului în care aceste păduri s-ar putea răspândi în viitor, afectând tundra siberiană. Concluzia desprinsă este că doar prin măsuri consistente de protecție a climei, aproximativ 30% din tundră va supraviețui până la mijlocul mileniului. În toate celelalte scenarii, mai puțin favorabile, habitatul unic dispare complet. Studiul a fost publicat în jurnalul eLife, precizează site-ul Descopera.ro. Dacă se iau măsuri ambițioase de reducere a gazelor cu efect de seră, încălzirea Arcticii până la sfârșitul secolului ar putea fi limitată la puțin sub două grade Celsius. Conform prognozelor bazate pe modele, dacă emisiile rămân ridicate (Scenariul RCP 8.5), am putea observa o creștere dramatică a temperaturilor medii de vară în Arctica, cu până la 14 grade Celsius față de temperatura actuală până în 2100.
Tundra găzduiește o comunitate unică de plante, dintre care aproximativ 5% sunt endemice, adică pot fi găsite doar în Arctica. Printre speciile tipice se numără Argințica, Macul arctic și arbuștii prostrat precum sălciile și mestecenii, toate acestea adaptându-se la condițiile locale dure: veri scurte și ierni lungi și grele. De asemenea, tundra oferă o casă pentru specii rare, cum ar fi reni, lemingi și insecte precum bondarul arctic.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Ascultați rubrica Minutul de viitor, în fiecare zi de luni, la ora 9:20, în emisiunea ”Bună dimineața, Transilvania!”, pe frecvențele 102,9 FM / 98,9 FM /94,9 FM-Borsec și online pe www.radiomures.ro