Trotinetele electrice între utilitate și pericol

Publicat de Hategan Raul, 9 septembrie 2022, 16:59
În ultimii 4 ani, accidentele grave de circulație în care au fost implicate trotinetele electrice au crescut de aproape 20 de ori.
În județul Mureș, au avut loc 7 astfel de accidente în acest an, din fericire fără pierderi de vieți omenești, a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Mureș, Alexandra Petrovici:
Trei dintre accidentele în care au fost implicate trotinetele electrice s-au produs ca urmare a necordării de prioritate auto, două din cauza vitezei neadaptate la condițiile de drum, unul din cauza abaterilor săvârșite de bicicliști și unul din cauza neasigurări la schimbarea direcției de mers. Pentru a conduce o trotinetă electrică pe drumurile publice, conducătorul acesteia trebuie să aibă vârsta de cel puțin 14 ani, trebuie să fie echipate cu mijloace de iluminare și dispozitive reflectorizant –fluorescente. Este interzisă circulația pe timp de noapte fără aceste dispozitive în stare de funcționare. Casca de protecție este obligatorie pentru conducătorii sub 16 ani, când se deplasează pe partea carosabilă. Se interzice transportul pasagerilor pe trotinetele electrice.
Unele companii de asigurări nu consideră rentabilă nici măcar o asigurare RCA pentru trotinetele electrice, mai ales că foarte multe se închiriază.
Reprezentantul unei companii de asigurări din județul Mureș, Alexandru Negrea, a declarat că abia din anul viitor, la nivelul UE se va pune problema introducerii unor asigurări obliogatorii:
Nu cred că ar fi rentabilă o astfel de asigurare, pnetru că prețul ar trebui să fie mult mai mic decât în cazul autovehiculelor iar conducătorii, neavând nevoie de permise de conducere, sunt mult mai mulți decât în cazul autovehiculelor, și atunci și frecvența daunelor poate să fie mult mai mare. Din punctul meu de vedere m-m, referit la Răspunderea Civilă, și nici nu se pune problema de a face o asigurare CASCO. Valoarea însăși a trotinetei e mică și, fiind folosită de atâtea persoane, s-a văzut în ce hal sunt lăsate în mijlocul drumurilor; la cele persoane, da, acolo aș vedea…
Fără o semnalizare corespunzătoaree, majoritatea șoferilor nu sunt de acord ca trotinetele electrice să circule nici pe carosabil și nici pe trotuare, ci doar pe benzile speciale rezervate bicicletelor.
De asemenea, nu toți pietonii dinTg. Mureș ar folosi astfel de vehicule, fiindcă le consideră periculoase.
Potrivit Inspectoratului General al Poliției Române, în ultimii 4 ani în România s-au produs 198 de accidente grave cu implicarea trotinetelor electrice, 13 persoane și-au pierdut viata și peste 200 au fost rănite grav.
Majoritatea accidentelor s-au produs din vina conducătorilor de trotinete, precum neadaptarea vitezei la condițiile de drum, neacordarea priorității vehiculelor, neasigurarea la schimbarea direcției de mers și circulația pe sens opus.
Valeriu Russu