Trimestrele ar putea fi reintroduse în anul școlar, potrivit unei propuneri a Ministerului Educației
Publicat de MIRELA ROTAR, 13 aprilie 2021, 13:37 / actualizat: 26 aprilie 2021, 14:11
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat că elevii ar putea învăţa în trimestre de la toamnă, în loc de semestre. Viitorul anul şcolar ar putea fi extins pentru a putea fi recuperată materia pierdută prin predarea online în ultimul an, odată cu pandemia de COVID-19, dar numai dacă sindicatele din învăţământ, elevii şi părinţii vor fi de acord.
Sindicatele din învățământ nu sunt de acord cu modificările frecvente ale structurii anului școlar, care pot avea urmări nefaste în calitatea actului educațional.
Președintele Sindicatului ”Spiru Haret” Mureș, Maria Rezi:
Noi vorbim și de calitatea învățământului, și de conținuturile programelor școlare. O dată schimbată structura anului școlar, trebuie să schimbi foarte multe alte aspecte din ceea ce cuprinde sistemul de învățământ. Ca sindicat, eu spun acum că la ora aceasta nu anul viitor școlar ca structură e cel mai important. Acum este important să terminăm acest an școlar, să terminăm cu sănătate.
Maria Rezi a dat exemplul vacanței de o lună în care se află acum cei mai mulți copii, care nu era prevăzută la începutul anului școlar și care a bulversat programul tuturor.
Această vacanță care s-a dat, nu zic nici că-i bună, nici că nu-i bună, dar sunt o grămadă de copii care sunt nesupravegheați, părinți care își lasă o parte din locul de muncă ca să-și supravegheze copiii, și să nu uităm că sunt parcuri pline de copii. E păcat că am ajuns în acest moment în care nu știm să gestionăm o situație grea, pe care o are această societate.
Totodată, Ministrul Educaţiei a anunțat că programul de recuperare a cursurilor pierdute în perioada de predare online va continua şi în cursul anului şcolar viitor, însă acestea urmează a fi realizate numai cu prezenţa fizică a elevilor.
Președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți din Învățământul Preuniversitar, Iulian Cristache, este de părere că orele remediale ar putea acoperi o bună parte a cunoștințelor pierdute:
Putem considera o pierdere de nivel de competențe pe o perioadă scurtă, dacă se fac acele acțiuni remediale și dacă, din toamnă vom reuși să reluăm școala 100% față în față, fără să mai existe condiții, în baza unor programe făcute de profesori, în baza unor evaluări inițiale, în baza unor planuri individuale de acțiune, atunci se poate recupera ce s-a pierdut.
Ministerul Educaţiei va propune extinderea perioadei de cursuri în învăţământul preuniversitar, începând cu anul şcolar 2022-2023, urmând ca, în acest sens, să fie iniţiate consultări.
Raluca Creț