Trei zile de proteste ale salariaților din Loteria Română
Publicat de Rotar Mirela, 5 martie 2024, 13:00
De astăzi și până vineri, cele două sindicate ale Companiei Loteria Română pichetează sediul Ministerului Finanțelor, în timp ce salariații care se află la locurile de muncă vor purta afișe cu mesaje de protest.
Aceștia sunt nemulțumiți că le-au fost diminuate unele drepturi salariale prin Strategia Guvernului pentru sustenabilitatea financiară a României.
Din 30 de lei valoarea tichetelor de masă angajații Loteriei mai primesc 12 lei net, iar valoarea voucherelor de vacanță a fost diminuată la jumătate.
Sindicatele cer să fie exceptate de la așa-numita Ordonanță ”Trenulețul”, așa cum și alte companii au fost exceptate, mai ales că Loteria Română aduce anual la bugetul de stat 100 de milioane de euro.
Dacă revendicările sindicaliștilor nu vor fi acceptate, protestele se vor extinde, precizează pentru Radio Tg.Mureş președintele Sindicatului Liber din Loteria Română, Călin Cociș:
Suntem într-o situație drastică a puterii de cumpărare a salariaților Companiei, un lucru de neacceptat. Deci, practic, prin diminuarea tichetelor de masă și a voucherelor de vacanță, este încălcată Constituția României pentru că este modificat prin lege un contract colectiv de muncă la nivel de Loteria Română care produce efecte. Dacă nu se întâmplă nimic, vom trece la o fază următoare de proteste mai ample la Ministerul Finanțelor, la sediul Loteriei Române, cu siguranță, și acțiuni în Instanță și dacă situația o impune, poate fi declanșat și conflictul colectiv de muncă, adică greva împotriva politicilor economice-sociale ale Guvernului.
Sindicaliștii contestă și interdicția Guvernului de a putea crește anul acesta veniturile salariaților Loteriei Române și solicită majorarea tichetelor de masă la valoarea de 40 de lei/zi, păstrarea valorii voucherelor de vacanță la suma de 3.000 de lei/an, și o majorare salarială care să acopere rata inflației din 2023 și 2024.
Aceste venituri suplimentare pot fi asigurate din veniturile Companiei, mai spun sindicaliștii.
Autor: Cristina Bulbescu