Trei sferturi dintre elevii harghiteni care au susținut simularea la bacalaureat nu au obținut note de promovare la limba și literatura română
Publicat de Rotar Mirela, 19 martie 2024, 12:00
Simularea s-a desfășurat la începutul lunii martie, în condiții identice cu examenul real din vară.
În județul Harghita, promovabilitatea la proba scrisă la limba și literatura română a fost de 28%, iar la limba maghiară de 88%.
Inspectorul școlar general adjunct al județului Harghita, Cristinel Glodeanu, a precizat că vor fi luate măsuri pentru îmbunătățirea situației, în timp ce elevii sunt sfătuiți să muncească mai mult:
Și unii elevi nu au tratat cu seriozitate acest examen, ieșind imediat după termenul la care puteau să iasă din sală, poate că nici nu au reușit să facă o recapitulare până la data respectivă, dar nu pot să aibă nicio scuză la examenul din vară.
O soluție pentru îmbunătățirea rezultatelor pe viitor ar fi schimbarea programei, este de părere președintele Consiliului Județean Harghita, Borboly Csaba:
Până când programa nu va fi schimbată, va fi foarte greu. Copiii maghiari, pe de rost pot recita o poezie de Mihai Eminescu dar, dacă întrebi care cuvânt ce înseamnă și care este esența poeziei, nu pot răspunde întotdeauna. Încercăm să convingem Ministerul Educației că învățarea limbii române ar trebui să fie două treimi limbă și literatură și o treime, comunicare.
Un prim pas se va face anul viitor, când elevii maghiari vor avea subiecte distincte la limba română, față de colegii lor români, mai spune Cristinel Glodeanu:
Avem județul cu cea mai mare pondere a minorității în județ. Este ultimul an când dau pe aceleași subiecte ca și elevii de la secția română, anul viitor va fi anul în care ajung cu materia diferențiată și va fi un alt tip de examen.
Rezultatele la simulare nu au fost satisfăcătoare nici în Covasna, județ în care 60% dintre elevi nu au reușit să obțină o notă de trecere la limba și literatura română, în vreme ce la limba și literatura maternă se înregistrează cel mai mare procent de promovare din județ, 89,43%.
Notele de la simulări nu se trec în catalog, decât la cererea expresă a părinților, dar vor fi analizate pentru îmbunătățirea performanței până la examenul real.
Autor: Raluca Creț