Trei sferturi din români nu intenționează să își schimbe furnizorul de gaz

Publicat de MIRELA ROTAR, 31 martie 2021, 14:08 / actualizat: 31 martie 2021, 20:25
Asta nu înseamnă că nu vor să semneze un nou contract, negociat, pe prețurile noii oferte a acestui furnizor, a arătat șeful Agenției Naționale de Reglementare în domeniul Energiei, Nagy Bege Zoltan.
Consumatorii care nu și-au renegociat contractele cu furnizorii de gaze naturale mai au 3 luni la dispoziție să o facă, iar dacă după 1 iulie nu se vor hotărî, tarifele vor fi stabilite automat.
De la liberalizarea pieței gazelor naturale din 30 iunie 2020, peste 600.000 de persoane şi-au renegociat contractele, un procent foarte bun, apreciază șeful ANRE, Nagy Bege Zoltan:
S-au făcut niște sondaje care arătau că un procent destul de mare din clienți știe de procesul de liberalizare, știu că pot să aleagă un contract concurențial dar în același timp, undeva între 70 și 80 la sută din clienți au declarat că nu au de gând să schimbe furnizorul pe care îl au. Asta nu înseamnă că nu sunt interesați de un contract concurențial, și evident că din perspectiva lor, important este să primească informarea cu privire la prețurile care se vor aplica de la 1 iulie, să le compare cu prețurile pe care le au acum și eventual cu alte oferte disponibile din piață, de la furnizorul lor sau de la alți furnizori.
Pe de altă parte, șeful Asociaţiei Consumatorilor şi Micilor Producători de Energie (ACMPE), Liviu Popa, susține că 80 la sută dintre consumatori nu intră să consulte site-ul ANRE, al cărui comparator de prețuri e nerealist.
El precizează că apar frecvent probleme birocratice legate de circulația documentelor de transfer de la un furnizor la altul, ca și întârzieri privind validarea actelor de proprietate ale consumatorului:
Părțile implicate în schimbarea furnizorului sunt consumatorul, vechiul furnizor, noul furnizor și operatorul de rețea, care niciodată nu trebuie confundat cu furnizorul. Procesul înseamnă transmiterea unor informații între noul furnizor și operatorul de rețea, cu privire la consumator, a unui tabel Exel cu niște câmpuri. Operatorii de rețea refuză să respecte legea și adaugă câmpuri, schimbând ordinea coloanelor. Apoi, de pildă, operatorul de rețea îi spune noului furnizor că are înregistrat alt act de proprietate și altă adresă la acel loc de consum – procese care generează întârzieri.
Un alt detaliu omis de ANRE, afirmă Liviu Popa, este confuzia între furnizor și operatorul de rețea sau distribuitor, care este proprietarul țevii prin care se transportă gazul.
Astfel, noi prin noul contract schimbăm furnizorul, nu distribuitorul precizează Liviu Popa.
Valeriu Russu