Trei sferturi din merele de Reghin au rămas pe stoc

Publicat de Corina Muntean, 16 mai 2019, 16:10
Grupul Producătorilor de Mere din Reghin mai are în depozite 2.000 de tone de mere pentru consum.
Anul trecut au fost obținute producții foarte bune, însă producătorii nu au reușit să pătrundă în rețeaua supermarketurilor, pline de mere importate.
Ceea ce s-a vândut a fost doar în piețe.
Producătorii reghineni sunt disperați deoarece în curând vor apărea alte soiuri de fructe pe care trebuie să le depoziteze, spune șeful Direcției Agricole Mureș, Ioan Rus:
Tocmai am fost în zona Reghin. Depozitul din Reghin are peste 2.000 de tone de mere care reprezintă cam 75% din cantitatea recoltată în toamna anului 2018. Este o problemă deosebită deși prețul e la 80 de bani până la 1 leu la livrare la ora actuală. Sigur că vin mere din import, în cea mai mare pondere din Polonia, dar încercăm să rezolvăm într-un fel stocul care este pentru a le asigura finanțarea.
La Reghin se găsesc cele mai mari suprafețe de livezi de măr iar producția obținută anul trecut a fost una normală, calculată la media anuală, spune administratorul Grupului Producătorilor Mere din localitate, Vasile Hangan.
Acesta deține jumătate din livezile de măr din Reghin, prin urmare și cea mai mare cantitate de mere nevândute. Deocamdată nu are nici o soluție pentru a-și valorifica producția, nici măcar să le industrializeze, a mai spus pentru Radio Tg.Mureș Vasile Hangan:
Oferta pe piața, și în special la merele de import din Polonia, a fost foarte mare anul acesta. Deci, fiind oferta foarte mare și fiind societăți create care distribuie la magazinele mari din România, noi foarte greu intrăm. Cei care distribuie ni se plâng că le trebuie foarte multe documente, deși noi le dăm toate certificatele de analize pentru metale grele, pentru reziduuri de pesticide, și așa mai departe. Dar, ei spun că la merele de afară nu le trebuie nimic, numai factura și li se face decontarea, și nu sunt verificați. Mă rog, asta spun ei. Și de asta ne ocolesc.
Cele mai întinse suprafețe de livezi de măr din județul Mureș se găsesc la Reghin, peste 400 de hectare. La nivel de județ, sunt în total 2.000 de hectare de livezi pe rod dintre care 5% sunt ocupate cu cireși, vișini și peri.
Cristina Bulbescu