Trei cafele pe zi – mai multe beneficii decât daune

Publicat de Corina Muntean, 25 noiembrie 2017, 08:34
Consumul a trei sau patru ceşti de cafea pe zi aduce sănătăţii mai multe beneficii decât daune, fiind corelat cu un risc redus de moarte prematură şi de boli cardiace – au arătat miercuri oameni de ştiinţă britanici, într-un studiu ce adună dovezi din peste 200 de studii anterioare. Cercetătorii au descoperit că cei care beau cafea au un risc mai mic de a se îmbolnăvi de diabet, boli de ficat, demenţă şi unele forme de cancer. Trei sau patru ceşti de cafea pe zi oferă cele mai mari avantaje, cu excepţia femeilor însărcinate sau a persoanelor care sunt predispuse fracturilor. Cafeaua este una dintre băuturile cele mai consumate la nivel mondial. Pentru a înţelege mai bine efectele acesteia, Robin Poole, specialist în sănătate publică la Universitatea Southampton din Marea Britanie, a condus o echipă de cercetare într-o „analiză-umbrelă” a 201 studii rezultate în urma cercetărilor bazate pe observaţie şi 17 studii bazate pe experimente clinice, din toată lumea. Studiul echipei lui Poole, publicat în „British Medical Journal” miercuri noaptea, relevă că cea mai mare reducere a riscului de deces prematur a fost observată la persoanele care consumă trei ceşti pe zi, spre deosebire de cei care nu beau cafea. Consumul a mai mult de trei ceşti pe zi nu a fost corelat cu efecte dăunătoare sănătăţii, însă cele benefice au fost mai puţin pronunţate. Cafeaua este asociată şi cu un risc mai mic de a face cancer de prostată, endometrial, de piele şi de ficat, precum şi diabet de tip 2, litiază biliară şi gută, spun cercetătorii. Cele mai mari beneficii au fost observate în cazul unor afecţiuni hepatice, precum ciroza. Echipa lui Poole notează că nu pot fi trase concluzii ferme despre cauză şi efect, având în vedere faptul că analiza lor include multe date bazate pe observaţii, însă aceasta vine în sprijinul altor studii recente privind consumul de cafea.