Trei cabinete medicale noi și o ambulanță pentru două comune din Mureș
Publicat de Rotar Mirela, 18 aprilie 2024, 12:23 / actualizat: 24 aprilie 2024, 7:03
Este rezultatul unui proiect din fonduri norvegiene care a fost implementat în comunele Beica de Jos și Chiher, cu toate satele aferente, dar și pentru satul Habic, din comuna Petelea.
Proiectul se referă la dezvoltarea serviciilor medicale pentru întreaga populație din această zonă, o parte din beneficiari fiind populația romă.
Prin urmare, a fost dotat la standarde europene cabinetul de medicină de familie, construit de câțiva ani tot din fonduri europene, și au fost înființate alte două cabinete, de stomatologie și ginecologie.
La această oră, la Căminul Cultural din satul Şerbeni are loc conferința de încheiere a acestui proiect, precizează pentru Radio Tg.Mureș președintele Asociației Divers din Târgu Mureș, Koreck Maria, partener în proiect:
S-a donat cabinetul de medicină de familie, s-a înființat și s-a dotat un cabinet de stomatologie și unul de ginecologie. Cabinetul de stomatologie este în Beica de Jos iar ginecologia la Căcuci. Acolo, dacă găsim medic de familie, va mai fi încă un cabinet de medicină primară. Deci, aceasta e ca infrastructură, echipamente serioase pentru toate aceste cabinete unde vor veni medici din Reghin.
În cadrul proiectului a fost achiziționată și o ambulanță pentru cazurile de urgență, dar și pentru îngrijire la domiciliu.
Beneficiarii au avut parte de o serie de activități de prevenție, mai spune Koreck Maria:
S-a cumpărat o salvare echipată care deja funcționează și face îngrijire la domiciliul. Deci, mai e acest serviciu care s-a pornit. De asemenea, mai duce pacienții la spital și îi aduce, dacă trebuie, la Reghin sau la Târgu Mureș. Pe lângă, astea, au mai fost foarte multe activități de prevenție și conștientizare. Femeile au avut parte de prevenție și deja 100 de femei fără asigurare au făcut controale ginecologice. Tot așa a fost la stomatologie….
Proiectul a fost accesat de Primăria Beica de Jos împreună cu Managerul de Proiect, Asociația Divers și Asociația Bente AlD.
Contribuția primăriei a fost de doar 2% din valoarea totală a proiectului în valoare de 820.000 de euro.
Autor: Cristina Bulbescu