Trei afaceri româneşti în Top 10 cele mai valoroase firme
Publicat de Corina Muntean, 26 noiembrie 2018, 10:08 / actualizat: 26 noiembrie 2018, 14:10
Cele mai valoaroase 100 de companii din România și-au majorat valoarea în decurs de un an cu aproape o zecime. Ele realizează o cifră de afaceri cu multe zerouri pe seama exportului pe care-l fac. Numai că, între primele 100 de firme care realizează export, doar 3 sunt românești. Conform acestui calcul România ar fi doar o piață de desfacere, dacă infuzia de capital străin pentru activiteatea de producţie nu ar exista. Să vedem cum se prezintă topul anul acesta.
Cele mai valoroase 100 de companii din România valorează mai mult de o treime din PIB-ul României. Anul acesta, OMV Petrom revine pe primul loc în top 100, cu o valoare de piaţă de 4,7 mld. euro, în creştere cu 35% faţă de ediţia anterioară. Podiumul din 2018 este completat de Hidroelectrica (3,8 mld. euro), cel mai mare producător local de energie, şi de Romgaz (2,8 mld. euro), cel mai mare producător de gaze, ambele afaceri fiind controlate de stat.
După cum menționează Ziarul Financiar, pentru prima dată de la realizarea catalogului, în top zece se află trei companii antreprenoriale. Dacă în urmă cu doi ani Banca Transilvania era singurul business al întreprinzătorilor români prezent în top zece, în 2017 retailerul de bricolaj Dedeman a spart bariera şi s-a alăturat băncii din Cluj, iar în acest an UiPath devine ca mai valoroasă afacere cu capital privat românesc şi intră pe locul 4, cu o valoare evaluată la 2,5 mld. euro. Patru companii, două de stat şi două cu acţionariat privat străin şi o bancă au fost prezente în top zece la fiecare din cele 13 ediţii ale catalogului: OMV Petrom, Hidroelectrica, Romgaz şi Orange, respectiv BRD.
Din păcate, în top 100 al exportatorilor, doar 3 companii au acționariat românesc. Dacă ne-am imagina o Românie fără investiții străine, cu siguranță că nu am rezista și am fi doar o piață de desfacere a occidentului. Așa măcar, de bine, de rău mai producem valoare adăugată în țară, cu care încercăm să reechilibrăm balanța deficitului tot mai mare între export și import.
Sursa: www.ziarulfinanciar.ro
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg.Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.
autor: Virgil Natea
editor: Corina Muntean