Trecerea la ora de iarnă ne afectează

Publicat de Corina Muntean, 27 octombrie 2017, 19:16
Organismul uman percepe ca pe o schimbare nedorită modificarea orei, fie că e vară sau iarnă.
Chiar dacă sâmbătă noaptea ceasul va fi dat cu o oră înapoi și, teoretic, ne putem bucura de o oră în plus de somn, nu este chiar așa.
Specialiștii spun că persoanele supuse stresului pot simți o angoasă că vor uita să schimbe ora la toate echipamentele electronice.
În plus, ne putem confrunta cu dereglări de somn, scăderea poftei de mâncare și a capacității de muncă.
Deși este un lucru impus și nedorit, putem totuși să facem antrenamente, spune psihologul din Tîrgu-Mureș, Daniela Ilioasa:
E o situație care se întâmplă dintr-o dată și nu ne-o prea dorim. Cred că de aici trebuie pornit. În momentul în care ne trezim dimineața este mai întuneric. Avem impresia că suntem treziți mai devreme și, parcă, ne simțim nedreptățiți. Organismul cere repaosul și odihnă în continuare încă câteva zile bune până la adaptare. Cred că noi nici nu suntem foarte bine informați. Poate că un mic antrenament n-ar fi rău. Poate că dacă, de vineri, faci tu schimbarea asta și ți-o asumi, deja lucrurile sunt percepute altfel.”
Rusia este una din statele care a renunțat, în urmă cu 6 ani, la ora de vară fiind considerat tocmai un lucru nociv pentru sănătatea oamenilor.
În România, trecem la ora de iarnă în noaptea de sâmbătă spre duminică, 28 sopre 29 octombrie.
Cristina Bulbescu