Tratamentele prescrise greşit sporesc rezistenţa la antibiotice
Publicat de MIRELA ROTAR, 24 februarie 2018, 17:17
Tratamentele prescrise greşit sporesc rezistenţa la antibiotice – avertizează Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Rezistenţa antimicrobiană apare atunci când bacteriile suferă transformări care fac medicamentele – în acest caz antibioticele – ineficiente.
Problema a devenit una globală în ultimii ani: există avertismente că omenirea s-ar putea confrunta cu ”o apocalipsă post-antibiotice” şi cu finalul medicinei moderne dacă nu sunt luate măsuri.
Studiile arată că în unele țări, peste 80% din infecțiile bacteriene sunt rezistente la cel puțin unul dintre antibioticele cel mai des folosite – a spus ieri, la Londra, la un congres pe tema siguranței pacienților, directorul Organizației Mondiale a Sănătății. Erorile de tratament sunt parte din această problemă. Atunci când antibioticele sunt prescrise în mod greșit sau nu sunt administrate corect, nu doar pacientul este în pericol, ci suntem cu toții – a avertizat oficialul – pentru că, dacă antibioticele își pierd eficacitatea, atunci proceduri medicale, precum chirurgia intestinului, cezarienele, artoplastiile și chimioterapia ar putea deveni prea periculoase pentru a fi realizate. Și ministrul britanic al sănătății a atras atenția, în cadrul congresului, asupra erorilor de tratament. Acestea sunt o problemă mai importantă decât se crede de obicei și cauzează decese care pot fi prevenite în totalitatea. De aceea mesajul pentru pacienți al Organizației Mondiale ale Sănătății este simplu: „Informează-te, verifică, întreabă”. Pacienții trebuie să-și cunoască tratamentul, să verifice dacă doza este corectă și să întrebe medicul dacă au neclarități.