Tranziţia la energia verde

Publicat de Corina Muntean, 25 ianuarie 2021, 09:03 / actualizat: 31 ianuarie 2021, 17:17
Doi dintre cei mai mari producători mondiali de îngrăşăminte vor să profite de tranziţia la energia verde. În acest sens ei vor trece la reconfigurarea unor fabrici de amoniac din SUA şi Norvegia pentru a produce energie curată care să fie utilizată de navele maritime.
Consumul de petrol pentru transport este unul dintre principalii contributori la emisiile globale de gaze cu efect de seră iar producătorii de îngrăşăminte se alătură unei liste din ce în ce mai mari de companii care îşi ajustează modelul de afaceri pentru a putea profita de economia verde a viitorului. Astfel, Industries Holdings Inc şi Yara International Asa au precizat că prin modificarea procesului de producţie pentru amoniac, care în mod normal este utilizat la îngrăşăminte, vor produce hidrogen pentru combustibili sau o formă de amoniac fără carbon care poate fi utilizat drept combustibil maritim.
Potrivit calculelor Citibank, amoniacul regenerabil reprezintă o oportunitate în valoare de şase miliarde de euro până în 2030 pentru producătorii de îngrăşăminte, plecând de la ipoteza unor vânzări anuale de 20 de milioane de tone pentru energie curată şi combustibil maritim, faţă de aproape zero în prezent. Vânzările globale de amoniac se ridică în prezent la 180 de milioane de tone.
Fabricile de îngrăşăminte separă hidrogenul din gazele naturale şi îl combină cu azotul luat din aer pentru a produce amoniac, pe care fermierii îl injectează în sol pentru a spori randamentul culturilor. Acest proces de producţie generează emisii de carbon care potrivit firmei CF Industries Holdings poate fi evitat prin extragerea de hidrogen din apă. Gazul ar putea fi ulterior combinat cu azot pentru a produce amoniac verde, una din variantele de combustibil ecologic testate de industria transporturilor maritime.
Adoptarea amoniacului verde sau a hidrogenului verde pentru a înlocui combustibilii pe bază de petrol ar ajuta Organizaţia Maritimă Internaţională (IMO) să îşi îndeplinească ţinta de reducere a emisiilor. Celelalte variante de combustibili avute în vedere sunt metanolul şi gazele naturale lichefiate.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Ascultati rubrica Minutul de viitor, în fiecare zi de luni, la ora 9:20, în emisiunea ”Bună dimineața, Transilvania!”, pe frecvențele 102,9 FM / 98,9 FM /94,9 FM-Borsec și online pe www.radiomures.ro.