Tranzacțiile imobiliare din Mureș au stagnat în ultimul an

Publicat de Corina Muntean, 15 septembrie 2021, 12:44 / actualizat: 15 septembrie 2021, 15:10
Potrivit unui site de analiză imobiliară, la nivel național preţurile imobilelor au crescut în luna august cu două procente.
În schimb, reprezentantul unei firme de tranzacții imobiliare din Tg. Mureș, Faluvegy Sandor, apreciază că piața locuințelor din Mureș a fost foarte puțin activă, tranzacțiile au fost aproape inexistente.
Astfel că prețurile în Mureș au rămas cam aceleași, în medie de 50 la 80.000 de euro la apartamente, iar la case, în urban, prețurile sunt situare între 100 și 500.000 de euro, în funcție de zone, suprafețe, de numărul de camere și amenajări.
Faluvegy Sandor:
La apartamente, de exemplu la două camere, prețurile sunt în jur de 70.000 de euro. La parter și la etajul patru sunt un pic mai ieftine, de 65-67.000 iar etejele intermediare în jur de 70 de mii. Apoi putem vorbi de casă duplex, cu două sau trei dormitoare plus două băi și living, undeva în jurul sumei de 80-90.000 de euro. La casele singur în curte, în exterior sunt in jurul sumei de 100.000, în oraș poate să fie de la 150.000 de euro, până la 300-500.000 de euro.
Preţurile imobilelor au crescut în ultimul an, din cauza scumpirii materialelor de construcție și a tendinței de investitorilor de a plasa lichiditățile în imobiliare în perioade de fluctuație mare pe piața valutară.
Analistul financiar Adrian Bența:
Prețurile la imobiliare au crescut în această perioadă pandemică, o primă cauză fiind generată de costurile materialelor de construcții care s-au scumpit, și de faptul că posesorii de bani mulți au început să își fructifice acești bani în imobiliare, având în vedere posibilele devalorizări ale monedelor. Iar o altă situație ce a condus la creșterea prețurilor este că foarte mulți bani nebancabili se convertesc acuma în achiziții imobiliare, din dorința de capitalizare, de protejare a investițiilor.
O altă cauză pentru creșterea prețurilor la imobiliare, remarcată de analistul Adrian Bența, este dată de întârzierile în obținerea autorizațiilor de construcții. La nivel național, dintre marile oraşe, doar în Cluj-Napoca au scăzut prețurile apartamentelor, în timp ce în Bucureşti şi Iaşi au avut loc cele mai mari creşteri.
Valeriu Russu