Tranzacţiile imobiliare au crescut semnificativ în acest an
Publicat de Corina Muntean, 1 septembrie 2020, 11:07 / actualizat: 17 septembrie 2020, 17:11
Tranzacţiile cu imobile încheiate în primele şapte luni din 2020 în marile oraşe din Transilvania au crescut semnificativ comparativ cu perioada similară din 2019, în ciuda restricțiilor de circulaţie din timpul stării de urgenţă. O trecere în revistă a celor mai importante piețe locale scoate în evidență rentabilitatea investiției imobiliare chiar și în situații neașteptate și mai puțin plăcute cum este cea de acum.
Tranzacţiile imobiliare au crescut semnificativ în acest an în marile oraşe din Transilvania. Piaţa rezidenţială din această regiune trece prin cele mai bune momente ale sale din ultimele trei decenii, cu recorduri de livrări, o majorare a numărului de tranzacţii şi preţuri care înregistrează o evoluţie pozitivă faţă de perioada similară din 2019. Astfel, Cluj-Napoca, Sibiu şi Oradea, cele mai mari trei pieţe rezidenţiale regionale din Transilvania, au înregistrat noi recorduri absolute în ceea ce priveşte livrările de noi locuinţe. Cluj-Napoca rămâne cea mai mare piaţă rezidenţială regională din România, cu excepţia regiunii Bucureşti – Ilfov. 7.557 de locuinţe au fost finalizate în 2019 în oraş şi în împrejurimi, în creştere cu 6% comparativ cu anul anterior, stabilindu-se astfel un nou record. Peste 55% dintre acestea au fost finalizate în proiecte rezidenţiale amplasate în aria administrativă a oraşului. Cererea a revenit la niveluri similare cu cele înregistrate anul trecut iar preţurile sunt în medie, cu aproape 10% mai mari faţă de acum un an, spune Anamaria Burcă, managing partner SVN Transilvania.
Numărul de tranzacţii cu imobile încheiate în Cluj în primele şapte luni din 2020 a crescut cu 25,5% comparativ cu primele şapte luni din 2019, potrivit datelor Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, în pofida perioadei stării de urgenţă. Sibiul, a doua mare piaţă rezidenţială din Transilvania şi a cincea la nivel naţional, cu livrări totale de locuinţe în ultimii 13 ani mai mari comparativ cu cele înregistrate în Iaşi sau Braşov, a înregistrat de asemenea noi recorduri în 2019. Aproape 2.700 de locuinţe au fost predate anul trecut în oraş şi împrejurimi, cu 18,2% mai multe comparativ cu anul anterior.
Ca o particularitate, Sibiul este singura piaţă rezidenţială regională semnificativă în care numărul de unităţi locative livrate în oraş este depăşit constant de cel din suburbii, Şelimbăr şi Cisnădie atrăgând, fiecare în parte, livrarea anuală a aproximativ 1.000 de noi locuinţe. Numărul de tranzacţii încheiate în primele şapte luni din 2020 în Sibiu a fost cu 24,5% mai mare faţă de rezultatul înregistrat în perioada similară din 2019, conform ANCPI. Dar, cea mai spectaculoasă evoluţie a fost înregistrată de Oradea, unde numărul de locuinţe livrate în 2019 s-a dublat practic comparativ cu anul anterior, până la 2.161 de unități potrivit calculelor companiei SVN România. Oradea cunoaşte deja de câţiva ani o dezvoltare economică semnificativă, atât pe segmentul industrial cât şi pe cel turistic, intrările de capital din partea localnicilor emigraţi fiind de asemenea ridicate.
SVN România mai arată că Alba Iulia şi Târgu Mureşul reprezintă singurele oraşe din Transilvania în care sunt livrate anual între 500 şi 1.000 de noi locuinţe. Alba Iulia a înregistrat cea mai puternică dezvoltare din acest punct de vedere, cu o creştere de 85% a numărului de noi locuinţe predate în 2019, stabilind astfel un nou record local.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Târgu Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, 94,9 FM-Borsec, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.