Transportul public, restructurat la Tîrgu-Mureș
Publicat de radiomures, 31 iulie 2015, 12:41 / actualizat: 31 iulie 2015, 18:18
Municipiul Tîrgu-Mureș beneficiază de un studiu gratuit, realizat din fonduri externe, de către o echipă de specialiști de la Asociația pentru Mobilitate Metropolitană, privind dezvoltarea unui sistem urban de transport public de mare capacitate. Studiul își propune să dezvolte un sistem public alternativ de transport pentru întreaga zonă metropolitană a orașului.
Acesta va trebui să completeze actuala formă de transport prin rute și mijloace foarte eficiente de deplasare.
Municipiul Tîrgu-Mureș a fost ales ca oraș pilot pentru acest proiect din mai multe considerente, spune directorul Asociației pentru Mobilitate Metropolitană, Ștefan Roșeanu:
”De regulă, se construiește o rețea în jurul unor rute de mare capacitate la care se corelează rute de transport public de cartier, locații de parcare adecvată unde cei care vin dinafara localității să-și poată lăsa în siguranță mașinile și să poată prelua un mijloc de transport public pentru a nu polua. De ce a fost ales orașul Tîrgu-Mureș? Pentru că Tîrgu-Mureșul se prezintă ca un oraș cu un real potențial de creștere economică, are o anumită dinamică socială amplificată de centrul medical, universitar, de aeroportul internațional; potențialul de dezvoltarea odată cu construirea autostrăzii în zonă, sperăm și a căii ferate…”
Punerea în practică a unui astfel de sistem de transport ar aduce beneficii nu numai târgumureșenilor ,ci și celor din zona metropolitană și celor care tranzitează orașul. Studiul va fi folosit pentru accesarea fondurilor necesare, spune arhitectul șef din cadrul Primăriei Municipiului Tîrgu-Mureș, Dana Miheț:
”Va exista posibilitatea deplăsării pe distanțe mai lungi de 5-6 km către Aeroport, către Reghin, către localitățile limitrofe într-un timp mult mai scurt și în condiții eficiente. Acest studiu este, practic, la nivel de studiu de prefezabilitate. Avantajul este că având la bază o echipă de specialiști din domeniu, o să putem să dezvoltăm proiecte tehnice (în baza acestui studiu) și să accesăm fonduri europene în perioada următoare unde, astfel de proiecte cu caracter regional și periurban, sunt prioritare.”
Specialiștii în proiecte de urbanism și transport din cadrul Asociației pentru Mobilitate Metropolitană din București vor prezenta rezultatele studiului în luna noiembrie a acestui an.
Până atunci vor avea loc mai multe consultări cu reprezentanții autorității locale.
Cristina Bulbescu
Foto: www.tirgumureseanul.ro