Transportatorii rutieri solicită Ministerului Finanţelor să renunţe la impozitarea diurnei

Publicat de Corina Muntean, 16 septembrie 2021, 14:35
Transportatorii rutieri solicită Ministerului Finanţelor să renunţe la impozitarea diurnei şi au propus o amnistie fiscală pentru ca firmele româneşti să nu intre în faliment din această cauză.
ANAF-ul consideră acum diurna ca venit salarial şi de aceea, patronatele din acest sector organizează proteste spontane pe drumurile naţionale.
Mai mult, transportatorii au în vedere şi un miting cu sute de autovehicule şi camioane pe 29 septembrie, în Piaţa Victoriei din Capitală.
Ministerul Finanţelor, prin ANAF, a decis în această primăvară să impoziteze din nou diurnele şoferilor români care lucrează în afara ţării, în spaţiul comunitar, deşi, în urmă cu cinci ani, atunci când autorităţile au mai impozitat diurna problema a fost rezolvată printr-o amnistie fiscală Actul normativ, ordonanţă de urgenţă sau proiect de lege trecut rapid prin Parlament este singura soluţie pentru ca zeci de mii de firme din acest sector să nu rişte intrarea în faliment – a explicat pentru Radio România Actualităţi, Radu Dinescu, secretar general Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România.
Radu Dinescu:
Practic, orice firmă de transport, care primeşte o astfel de decizie, de reîncadrare a diurnei, ca venind de natură salarială pe cinci ani în urmă, este închisă imediat, pentru că nu a avut niciodată banii ăia, nu au fost incluşi în costurile de operare, în tarife ş.a.m.d., astfel încâ practic, de multe ori, sumele cerute depăşesc cifra de afaceri.
Potrivit ANAF, controalele deja începute nu pot fi oprite, iar cele programate nu pot fi suspendate, pentru c-ar pune în pericol principiul competitivităţii prin intervenţia statului, mai ales că unele firme au trecut deja prin această procedură.