Transplantul de cord de la Tg. Mureș, un nou succes pentru echipa dr. Horațiu Suciu

Publicat de MIRELA ROTAR, 20 martie 2019, 22:05 / actualizat: 1 aprilie 2019, 23:10
Primul transplant de anul acesta s-a încheiat în urmă cu câteva minute la Institutul de Boli Cardiovasculare și Transplant din Tîrgu-Mureș iar starea pacientului este favorabilă. Intervenția a durat peste 4 ore.
Este vorba de un mureșean de 39 de ani, căsătorit cu doi copii, care a primit o șansă nouă la viață.
Donatorul este o femeie în vârstă de 20 de ani, din București, care a suferit un traumatism în urma unui accident rutier.
Cordul a fost prelevat de la București de o echipă de la Clinica de Chirurgie Cardiovasculară Tîrgu-Mureș.
Transportul a fost asigurat de un elicopter SMURD, a precizat șeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul IBCVT Tîrgu-Mureș, dr. Horațiu Suciu:
Beneficiarul este un pacient tânăr în vârstă de 39 de ani din județul Mureș, aflat în evidența noastră de peste un an. El a mai fost chemat o dată pentru transplant dar nu i s-a făcut lui și, chiar cum spuneau și părinții, nu mai aveau speranțe, dar ne bucurăm că a răsărit soarele și pe strada lui și a beneficiat de o șansă la o viață nouă. Intervenția a decurs fără probleme, a durat aproximativ 4 ore și jumătate și în acest moment suntem mulțumiți atât de rezultat cât și de starea clinică a pacientului.
3 ani au așteptat după un transplant și când nu mai sperau, fiul lor a primit darul unei noi vieți, au spus Dan și Olga Bardoși, părinții tânărului care a primit o nouă inimă:
Permanent sunt cel puțin 30 de pacienți la Institutul Inimii din Tîrgu-Mureș care au nevoie urgentă de un transplant cardiac.
Din păcate, în ultimul timp o parte din societatea românească a devenit reticentă la donarea de organe, motiv pentru care doar un transplant de cord s-a efectuat în acest an, spune doctorul Horațiu Suciu:
Transmit pe de o parte condoleanțe (familiei donatorului de organe) și în al doilea rând mulțumiri pentru tăria de care a dat dovadă familia care și-a dat acordul. Din păcate, au mai fost potențiali donatori și anul acesta dar de multe ori, din ce mi-au relatat colegii de la Agenția Națională de Transplant, refuzul donării organelor a fost principala cauză pentru care, iată, astăzi se face doar primul transplant. Familia, sunt convins, că trece prin momente grele dar poate faptul că aceste organe au salvat patru vieți, și aici mă refer la inimă, plămâni, ficat, rinichi, aceasta poate fi o ușoară consolare pentru pierderea lor.
Anul trecut, la Institutul Inimii din Tîrgu-Mureș au fost efectuate 6 transplanturi cardiace.
Cristina Bulbescu