Transplant osos de excepție la SCJU Tîrgu-Mureș
Publicat de radiomures, 8 noiembrie 2016, 18:49 / actualizat: 8 noiembrie 2016, 22:16
Pacientul, în vârstă de 30 de ani, a fost operat la Secția de Ortopedie a Spitalului Clinic Județean de Urgență Tîrgu-Mureș.
Echipa de medici care a realizat intervențía chirurgicală a fost condusă de dr. Solyom Árpád, medic specialist ortoped, și asistată de dr. Tiberiu Bățagă, șeful Clinicii de Ortopedie din cadrul SCJU Tîrgu-Mureș alături de dr. Andrei Nica, coordonatorul Băncii de Transplant „Colentina” din București.
Pacientul care a primit grefa a suferit un traumatism în urmă cu o jumătate de an, a explicat dr. Tiberiu Bățagă:
Este un pacient care în urmă cu vreo șase – șapte luni a suferit un traumatism în urma căruia a avut o fractură deschisă în treimea distală a femurului, pentru care s-a intervenit chirurgical, și a fost o echipă multidisciplinară, colegi de la ortopedie, chirurgie plastică, terapie intensivă, care a intervenit, având în vedere evoluția cazului s-a ajuns la o pseudo-artroză cu defect osos.”
Transplantul a fost un succes dă asigurări coordonatorul intervenției, medicul specialist ortoped Solyom Árpád:
Acum pacientul a avut o șansă, în colaborare cu Banca de Țesuturi Colentina, să se facă această grefare osoasă, cu o grefă osoasă tubulară. Operația a decurs, în principiu, bine. De pronostic nu pot să vă spun nimic deocamdată, pentru că este lungă recuperarea acestui pacient, dar din punct de vedere chirurgical totul a decurs bine. Pacientul este stabil și urmează să se întoarcă pe secția de ortopedie.”
Osul care s-a implantat a fost prelevat tot la Tîrgu-Mureș, pe 17 septembrie, și a fost validat de Banca de Țesuturi Colentina, spune responsabilul instituției, medicul ortoped dr. Andrei Nica:
În luna septembrie donator în moarte cerebrală la Tîrgu-Mureș. Am avut acordul familiei de prelevare de țesut osos. Înainte de toate trebuie să îl verificăm cu screening viral, trebuie să verificăm din punct de vedere bacteriologic. Această grefă a stat carantinată, am validat grefa și am anunțat colegii de la spital că noi suntem apți să livrăm acestă grefă.”
Pacientul care a primit grefa ososasă va fi imobilizat la pat timp de două luni, după care urmează o lungă perioadă de recuperare cu ajutorul kinetoterapeutului.
Costurile intervenției chirurgicale au fost acoperite prin Programul Național de Transplant.
Nelly Suciu