Transmiterea indexului, o modalitate de a face economie la energie
Publicat de Rotar Mirela, 10 octombrie 2022, 14:30
Specialiștii ne sfătuiesc cum să facem economii în privința energiei electrice iar transmiterea lunară a indexului înregistrat de contoare este una dintre ele.În caz contrar, facturile sunt emise în baza unor estimări iar regularizările trimestriale ar putea crește semnificativ valoarea acestora.
Indexul poate fi transmis doar în perioada activă specificată de furnizor, care este de aproximativ o săptămână.
În prezent, circa 1 milion dintre clienții E.ON transmit lunar indexul contorului, în timp ce majoritatea, adică peste 65 %, preferă facturarea în baza unor estimări de consum. Compania mai informează, de asemenea, că la această dată nu există întârzieri cauzate de schimbările aduse de ordonanța de urgență din septembrie în procesul de facturare.
Purtătorul de cuvânt al companiei E.ON Energie, Adela Boțan:
Pentru a evita la fiecare trei luni facturi de regularizare mari și pentru a plăti lunar exact cantitatea de energie electrică sau gaze naturale consumate, E.ON le recomandă clienților să transmită indexul autocitit. Facturarea se desfășoară în mod normal normal și nu există și nu vor exista întârzieri la emiterea facturilor. Noi am trimis facturi fără întârzieri.
Vor exista, însă, de acum întârzieri la facturare, afirmă vicepreședintele Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei, Nagy -Bege Zoltan, care a afirmat pentru Radio România Actualități că de anul acesta citirea contoarelor la 3 luni este obligatorie:
Prețurile, cu siguranță, nu se pot modifica pentru primele două categorii, cei care beneficiază de plafon de 68 de bani sau de 80 de bani. Facturile pot să crească pentru că se vor factura perioade mai luni, nu doar o lună. Pot apărea situații care nu au nici o legătură cu modificarea legislativă și din alte motive să fie facturate cantități mai mari, de exemplu pentru că contorul nu a fost citit o perioadă lungă de timp. De la 1 ianuarie, anul acesta, este obligatoriu în cazul consumatorilor de energie electrică casnici ca distribuitorii să citească cel puțin o dată la 3 luni contorul.
Tot pentru reducerea consumului la energie, specialiștii îi îndeamnă consumatori să adopte măsuri de eficiență energetică, fără a diminua confortul.
Guvernul a pus în dezbatere proiectul ”Rabla pentru becuri” prin care se oferă vouchere de 200 de lei pentru cel puțin 1 bec convențional și înlocuirea lor cu becuri LED astfel, românii își pot schimba sistemul de iluminat prin care pot să economisească energie electrică.
Cristina Bulbescu