Transferul mocăniței Tg. Mureș – Câmpu Cetății de la CFR la CJ Mureș, neconstituțional
Publicat de Corina Muntean, 18 februarie 2022, 13:09
Curtea Constituțională a invalidat legea care aproba transferal terenului căii ferate înguste Tg. Mureş – Band – Sovata – Câmpu Cetăţii din domeniul public al statului şi administrarea CFR, în domeniul public al judeţului Mureş.
Președintele CJ Mureș, Peter Ferenc, spune că nu comentează decizia CCR, dar așteaptă motivarea Curții. El a remarcat că astfel de transferuri de proprietate nu se fac prin lege, ci prin act administrativ, adică Hotărâre de Guvern. Astfel că CJ Mureș, care nu renunță la preluarea Mocăniței de la CFR, va promova o Hotărâre de Guvern care, dacă va avea succes, va schimba jurisprudența în materie de transfer de proprietăți în România, afirmă președintele CJ Mureș, Peter Ferenc:
Măcar s-a tranșat care este, din punct de vedere juridic, calea ce trebuie s-o urmăm, deci în perioada imediat următoare, vom lua măsuri pentru a promova o hotărâre de Guvern și să cerem același lucru prin act administrativ și nu prin lege. Mulți au fost de părere că transferul de proprietate se face prin lege, din această cauză am pornit și noi prin această procedură legislativă. Asta înseamnă că Guvernul României are dreptul să transfere aceste proprietăți. Vom face demersurile necesare către guvern ca să obținem, prin act administrative, posibilitatea de a face investițiile pe acest tronson, să începem întabularea și toate lucrările necesare.
În județul Mureș sunt 74 de kilometri de cale ferată îngustă, împărțiți în două tronsoane.
Primul, de 61 de kilometri de la Tg Mureș la Câmpul Cetății, este parțial distrus, iar CJ Mureș își dorește atragerea de fonduri europene, posibil prin PNRR.
Cealaltă porțiune de 13 km, de la Câmpul Cetății la Sovata, este deja exploatată de câțiva ani ca mocăniță de un investitor privat.
Valeriu Russu