Transcrierea actelor de stare civilă emise în străinătate, neglijată de mureșeni

Publicat de Rotar Mirela, 22 iulie 2024, 13:28
Cetățenii români care trăiesc în străinătate, au obligația ca în termen de 6 luni de la emiterea unui act de stare civilă în țările unde lucrează, să procedeze la transcrierea actelor în registrele de stare civilă române.
Circa 1.300 de acte de stare civilă eliberate de autoritățile străine sunt transcrise anual în județul Mureș, iar majoritatea cu întârziere. Cele mai multe sunt certificate de naștere.
Mureșenii vin pentru transcrieri de cele mai multe ori atunci când au nevoie de documente în țară, spune șefa Serviciului de Stare Civilă din județul Mureș, Szécsi Éva:
Termenul prevăzut de lege este de 6 luni dar nu prea se respectă. Cei care lucrează în străinătate, atunci când vin acasă în concediu, dar după ce au trecut luni sau ani de zile, atunci vin să depună pentru transcriere actele întocmite în străinătate. Sunt unii care respectă termenul dar marea majoritate vine numai când are nevoie de acte. Nașteri sunt cele mai multe dar sunt și decese și căsătorii.
Potrivit legii, neprezentarea certificatelor de stare civilă sau a extraselor eliberate de autoritățile străine pentru transcriere în registrele de stare civilă române în termenul prevăzut, constituie contravenție și se sancționează cu amendă între 100 – 500 lei.
Autor: Cristina Bulbescu