Training privind combaterea discursului instigator la ură în mediul online

Publicat de Rotar Mirela, 18 aprilie 2023, 15:00
Acesta se va desfășura mâine, în cadrul proiectului LEAD-ONLine („Învață, Implică-te, Acționează: Instrumente digitale pentru a preveni discursul de ură din mediul online”), organizat de Asociația Divers.
Sesiunile de training se desfășoară atât fizic, la Casa Bernady din Tg. Mureș, în intervalul orar 11.00 – 14.00, cât și online, pe Zoom, între orele 16.00 și 19.00
Inițiativa dorește să conștientizeze aspectele negative ale discursului de ură online, a declarat pentru Radio Tg.Mureș președintele Asociației Divers, Koreck Maria:
Discursul online este un fenomen nociv care crește și se răspândește, deoarece introduce și mai multe conflicte în comunități decât există ele oricum. Practic, crește un zid între oameni care poate să ajungă la conflicte fizice și stau de multe ori în calea dezvoltării întregii comunități. Fenomenul este bazat pe prejudecăți și toți le avem, dar important ar fi să ne ocupăm de ele, să clarificăm de ce le avem, de ce acestea nu stau în picioare și ar trebui să le eliminăm.
Asociația Divers a primit finanțare și a realizat, lunile acestea, un studiu online despre cunoștințele tinerilor privind discursul online generator de ură. Au răspuns 520 de persoane din România, iar trei sferturi au fost de acord că trebuie să existe limite între care să ne exprimăm opiniile. Însă, se constată și o îngrijorătoare ingnoranță în privința definirii urii, observă Koreck Maria:
Mulți tineri nu reușesc să identifice discursul urii, nu știu definiția – ceea ce ar fi mai puțin grav – dar când li se dau exemple nu reușesc sau se abțin să indice care este un discurs al urii dintre exemplele ce li s-au dat. Este îngrijorător și că aproape 50% dintre respondenți consideră că ar fi folosit deja discursul urii ei înșiși. Cei mai afectați de acest fenomen al discursului instigator la ură sunt, în ordine, romii, membrii comunității LGBTQ+, migranții de culoare și femeile.
Studiul mai relevă că, paradoxal, cei mai frecvenți generatori de discurs generator de ură în mediul online sunt oamenii obișnuiți, urmați de liderii religioși, politicienii, și abia apoi influencerii.
Un segment specific al discursului generator de ură este bullingul online, care poate duce la drame reale în rândul tinerilor, mai spune președinta Asociației Divers.
Autor: Valeriu Russu