Trăim într-o lume în care toată lumea spionează… pe toată lumea

Publicat de Corina Muntean, 25 august 2020, 09:00
Mai nou, difuzoarele inteligente de la Google, au fost depistate că ascultă mai mult decât ar trebui.
La mai bine de un an de la scandalul privind ascultarea utilizatorilor de către producătorii de difuzoare inteligente, Google a fost prins, din nou, că încalcă dreptul la intimitate al beneficiarilor.
Mai mulți posesori ai lui Google Home, unul din difuzoarele inteligente comercializate de gigantul american, au realizat că acesta ascultă, în secret, ce se întâmplă într-o casă. Asistentul digital integrat în Google Home a început la un moment dat să emită, prin intermediul smartphone-urilor, notificări de siguranță precum „Vezi că nu ai pornit alarma” sau „Atenție, detectorul de incendiu nu funcționează”.
Cum Google Home a observat aceste lucruri la produse care nu sunt smart, nefiind conectate la internet, concluzia logică a utilizatorilor a fost că difuzorul și-a dat seama de stadiul acestora ascultând sunetele ambientale. Dat de gol de comportamentul asistentului și chestionat după ce numărul celor care au remarcat acest lucru a crescut pe Reddit, Google a recunoscut că, într-adevar, este vorba de o funcție de securitate care necesită ascultarea și care a fost activată în urma unui update de software. Din greșeală, precizează reprezentanții companiei. Nici nu ne așteptam la altă scuză…
Într-adevăr, o astfel de funcție inteligentă se poate dovedi salvatoare de vieți în anumite cazuri, dar ea ar trebui implementată și dezvoltată transparent, comunicandu-li-se utilizatorilor modul în care funcționează și ce beneficii le poate aduce , dar și faptul că sunt monitorizați.
Ziare.com subliniază că noul incident vine după ce, anul trecut, a izbucnit un mare scandal când s-a aflat că asistenți digitali, precum Alexa și Siri, ascultă utilizatorii, iar înregistrările ajung la terți angajați pentru îmbunătățirea asistenților digitali. Ulterior, au fost adăugate opțiuni prin care utilizatorii pot alege ca înregistrările lor să fie sau nu procesate de terți – opțiuni care ar fi trebuit să existe de la bun început.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Ascultati rubrica Info Gadget, realizată de Virgil Natea, în fiecare zi de marți, la ora 9:20, în emisiunea ”Bună dimineața, Transilvania!”, pe frecvențele 102,9 FM / 98,9 FM /94,9 FM-Borsec și online pe www.radiomures.ro.