Traficul de persoane, în ușoară scădere în Mureș

Publicat de Rotar Mirela, 21 iulie 2022, 12:23 / actualizat: 25 iulie 2022, 8:34
25 de cazuri de trafic de persoane au fost înregistrate anul trecut la nivelul județului Mureș, dintre care aproape trei sferturi au fost exploatări sexuale, restul fiind cazuri de cerșetorie la minori și exploatare prin muncă.
Cazurile sunt în scădere față de anii anteriori, aceeași tendință de scădere fiind observată și la nivel național.
Este motivul pentru care în ultimul raport de țară, recent apărut al Departamentului de Stat al SUA, România a fost plasată pe nivelul doi ca rating de țară.
Acest fapt se datorează numeroaselor activități de informare și intervenție a instituțiilor abilitate dar se observă că și oamenii sunt mai atenți, precizează coordonatorul Centrului Regional al traficului de persoane Târgu Mureș, comisar-șef de poliție Cristina Zaharia:
La nivelul anului 2021 aveam 25 de victime. Într-adevăr și la nivel național exploatarea sexuală este pe primul loc, ceea ce înseamnă că, din păcate, foarte multe fete și femei ajung să fie exploatate atât intern cât și extern. Este foarte important să fim atenți la persoanele cu care relaționăm, laevenimentele la care participăm, conjunctura în care ne aflăm… În momentul în care o persoană ne face o propunere pentru un loc de muncă, în țară sau în străinătate, aceasta trebuie și verificată.
În anul 2021, statul a cheltuit peste 120 de milioane de lei în lupta împotriva traficului de persoane.
De asemenea, circa 340 de victime, dintr-un total de 505 victime identificate ale traficului de persoane la nivel național, au intrat în programe de recuperare, reabilitare și consiliere.
Cristina Bulbescu