Tradiții și superstiții de An nou
Publicat de MIRELA ROTAR, 31 decembrie 2018, 13:07 / actualizat: 2 ianuarie 2019, 12:09
Unele tradiții și superstiții la trecerea dintre ani s-au pierdut, iar altele s-au menținut, mai mult sau mai puțin alterate de viața cotidiană. În schimb au apărut altele noi, cele mai multe de influență occidentală.
Etnologul Laura Pop de la Muzeul de Etnografie și Artă Populară din Tg. Mureș constată încercarea unor grupuri de folcloriști, profesioniști sau amatori, de a învia cu mai mult sau mai puțin succes unele dintre aceste obiceiuri:
Erau aprinderea focurilor în noaptea de Anul nou și strigatul peste sat, pentru purificarea comunității și alungarea duhurilor rele. Au apărut și altele noi și nu se mai potrivesc cu mediul urban. Sunt superstiții, de exemplu nu e bine să mănânci carne de pui sau de găină pentru că găina râcâie pământul înapoi și te duce înapoi în loc să te ducă înainte. Însă e bine să mănânci pește pentru că îți va merge bine tot anul. Apoi, să îți stabilești obiective, să își faci niște promisiuni. De asemenea, e bine ca primul om care îți intră în casă să fie bărbat, ca să-ți aducă noroc în anul care urmează.
Pe de altă parte, interferențele tehnologiei și a internetului sunt tot mai evidente, influențând decisiv aceste tradiții.
Valeriu Russu