Tradiţii şi obiceiuri de Bobotează

Publicat de radiomures, 6 ianuarie 2016, 14:00
Botezul Domnului, alături de ziua Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul, prăznuită în 7 ianuarie, marchează sfârşitul sărbătorilor de iarnă.
La români, ziua de Bobotează cuprinde motive specifice sărbătorilor de Crăciun.
Astfel, în unele zone se colindă, se fac şi se prind farmecele şi descântecele, se află ursitul, se fac prorociri despre noul an.
În judeţul Mureş se păstrează o serie de tradiţii, dar acestea nu sunt foarte diferite faţă de cele existente în întreaga ţară, spune şefa secţiei de etnografie a Muzeului Judeţean Mureş, Laura Pop:
În zona noastră nu sunt obiceiuri care se întâlnesc numai la noi ci se regăsesc şi în alte zone. De exemplu, chiraleisa, în anumite sate din zona Ungheni unde copii mergeau înaintea preotului stigând acest cuvânt pentru a anunţa sosirea cu botezul. Mai sunt anumite vrăji de dragoste pe care le fac fetele încă din noaptea de Anul Nou, îşi pun busuioc sub pernă pentru a-şi visa ursitul sau alte obiecte simbolice cum ar fi mărgelele. În ziua de Bobotează se merge la biserică după care în unele sate se organizează baluri iar a doua zi sunt colidaţi cei care poartă numele de Ion.”
De asemenea, tradiţia populară spune că fetele care cad pe gheaţă în ziua de Bobotează se vor mărita cu siguranţă în cursul anului.
Sanda Viţelar
Foto: www.evz.ro