Tradiții de Paște
Publicat de radiomures, 1 mai 2016, 09:30
Sărbatoarea Sfintelor Paști, rămâne, alături de cea a Nașterii Mântuitorului, una dintre cele mai importante sărbători creștine a românilor dar și a altor popoare. Credința creștină spune că oul este mormântul purtător de viață, prefigurând Învierea din morți a lui Iisus Christos. De ouăle vopsite de Paște se leagă o mulțime de obiceiuri și superstiții. Ouăle se vopsesc în Joia Mare; tot atunci se pregătește pasca, prăjitura pascală, în formă rotundă pentru că se spune că așa au fost scutecele lui Iisus – rotunde. De obicei, se mănâncă miel, sub diferite forme și acesta îl reprezintă pe Iisus Christos – Mielul jertfit.
În noaptea Învierii, oamenii merg la biserică „să ia lumină”. Lumânarea-lumina fiind simbolul Învierii, Lumina lui Christos. Dacă mulți vopseau numai ouă roșii, astăzi ele se vopsesc în mai multe culori. Acest obicei diferă de la popor la popor: în Olanda se vopsesc verzi, în Germania sunt colorate divers, iar în Marea Britanie au apărut ouăle de ciocolată, care s-au răspândit repede peste tot. În unele țări există obiceiul ca ouăle să fie ascunse în iarbă și copiii trebuie să le caute acolo. De vreo doi ani acest obicei a început să fie practicat și la noi. Sunt multe tradiții și obiceiuri de Paște, printre care și obiceiul ca cei care sunt pe drum în această perioadă și nu au de unde să ia anafură, să mănânce muguri de salcie sau de măr.
Un alt obicei, mult mai nou este Iepurașul de Paște. În antichitate era considerat simbolul fertilității, existând credința că lumea se naște dintr-un ou imens. În timpurile noastre a apărut ca simbol al primăverii care renaște natura și a devenit un obicei ca de Paște să fie făcuți Iepurași pascali din turtă dulce sau ciocolată. Si la noi obiceiul există și face bucuria copiilor pentru că iepurașul le aduce daruri.