Tradiţii de Paşte în Europa
Publicat de radiomures, 8 aprilie 2015, 16:36
De Paşti, în Germania, iepuraşul aduce ouă colorate şi le ascunde în grădină. Copiii le caută în Duminica Paştilor, înainte de a se agăţa ouă colorate, golite de conţinut, pe crenguţele pomilor, pentru a vesti marea sărbătoare. Acest obicei a fost menţionat pentru prima dată în 1662. Probabil că atât iepuraşul, cât şi ouăle simbolizează fertilitatea.
„Atac” cu apă în Polonia – Polonezilor le place să petreacă. Fug unii după alţii cu găleţi sau chiar cu pistoale cu apă şi se stropesc. Tradiţia „Smingus-Dyngus” aminteşte de botezul prinţului Mieszko I, în anul 966, cel care a adus creştinismul în Polonia.
Iertarea păcatelor în Spania – În Semana Santa – Săptămâna Sfântă – în Spania au loc diverse procesiuni, care încep în Duminica Floriilor şi se încheie în Duminica Paştilor. Penitenţii merg desculţi, poartă pălării ascuţite, veşminte de călugări şi măşti. Crucea, uneori şi o statuie simbolizând-o pe Fecioara Maria sau pe Iisus Christos, sunt purtate pe străzi.
Mâţişori şi brioşe cu stafide în Anglia – Englezii postesc în Vinerea Mare. Se mănâncă brioşe tradiţionale cu stafide, numite „Hot Cross Buns”. Ouăle colorate şi golite de conţinut se agaţă pe ramurile de mâţişori. Englezii spun că dacă le ating vor avea noroc.
Tăcere şi linişte în Italia şi Spania – În Italia, la fel ca şi în Spania, oamenii se mobilizează pentru procesiune în Vinerea Mare. Crucea bisericii se duce pe stradă în linişte totală, în amintirea suferinţei lui Iisus Christos. În Duminica Paştilor, se ascultă binecuvântarea „Urbi et Orbi”, rostită de Papa Francisc din biserica Sfântul Petru, în peste 60 de limbi.
Prăjitură sărată în Italia – În timp ce germanii nu se mai satură de ouăle de ciocolată, italienii preferă ceva mai consistent. De Paşti se mănâncă acolo o pască sărată cu ouă şi spanac. Nu lipseşte nici „Torta di Pasquetta”, un fel de cozonac.
În Franţa, clopotele bat abia în Duminca Paştelui – În Franţa, copiii caută ouăle colorate şi dulciurile în Lunea Paştelui. Din Joia Mare până sâmbătă, nu bate niciun clopot la biserică. De Paşti, când se aud tare clinchetele, lumea se îmbrăţişează şi se sărută.
Nuiele şi foc în Finlanda – În Finlanda, oamenii se lovesc simbolic de Paşti cu nuiele de mesteacăn. Ele amintesc de frunzele de palmier, cu care a fost întâmpinat Iisus la Ierusalim. Copiii ies cu surle şi trâmbiţe pe străzi în Duminica Paştelui, pentru a marca sfârşitul suferinţei. La fel ca în Germania, se aprind şi în Finlanda focuri pascale.
Ouă magice în Rusia – În câteva ţări din estul şi sud-estul Europei, de pildă în România, Rusia, Grecia şi Serbia se sărbătoreşte Paştele ortodox, după calendarul iulian. Acolo se vopsesc ouăle în roşu. În Rusia, se spune că acestea au puteri magice, aducând noroc şi sănătate.
Miel dulce în Germania – În Germania, de Paşti se face o prăjitură în formă de miel. Această tradiţie provine de la Pesah-ul evreiesc, la care se mănâncă miel de Paşti. Creştinii au preluat simbolistica jertfei şi o asociază cu Iisus, care a murit pe cruce pentru mântuirea întregii omeniri. Şi lumânarea aprinsă, lumina sfântă, simbolizează la creştini şi evrei viaţa.
Foto: infotour.ro