Tradiţia sacrificării porcilor de Crăciun se pierde în România

Publicat de MIRELA ROTAR, 16 decembrie 2019, 09:52
Tot mai puţini români aleg să recurgă la această modalitate pentru a avea carne de sărbători. Pesta porcină, dar şi noile reglemetări sunt două din cauzele acestei evoluţii.
În piețele agroalimentare din Mureș, pe vremuri, crescătorii de porci vindeau animale vii sau, după ce s-a interzis, veneau și își făceau reclamă la porcii pe care îi avea acasă de vânzare. Astăzi nu mai sunt deloc animale vii. Și medicii veterinari au remarcat că s-a redus numărul celor care sacrifică porci în gospodărie.
Tranzacțiile au devenit complicate odată cu noile prevederi privind transportul de animale introduse recent și în Mureș, după ce s-a indentificat pestă porcină africană la doi mistreți.
Mai este varianta de a apela la abatoare, care sacrifică din complexul propriu.
Nici acestea nu prea mai au cerere din partea populației, așa că celor care vor carne de porc pe masa de sărbători le mai rămâne să cumpere din magazin, unde carnea s-a scumpit peste noapte cu 30%.