‘Tradiţia creşterii cailor de rasă lipiţană din România’ inclusă în Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanităţii a UNESCO

Publicat de Andrei Borz, 2 decembrie 2022, 15:39 / actualizat: 3 decembrie 2022, 9:39
Decizia a fost luată ieri de Comitetul Interguvernamental UNESCO pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial, al Umanităţii, reunit la Rabat în Maroc. Acesta a decis înscrierea în Lista Reprezentativă a tradițiilor de creştere a căilor de rasă lipiţană din 7 ţări: Austria, Bosnia şi Herţegovina, Croaţia, Italia, România, Slovacia, Slovenia şi Ungaria. Pentru România, reușita acestui demers se datorează cercetărilor realizate de Ioana Baskerville în cadrul Comisiei Naţionale pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial a Ministerului Culturii.
În România, două mari herghelii care aparțin de Regia Națională a Pădurilor Romsilva cresc cai lipițani: Herghelia de la Sâmbăta de Jos, jud. Brașov și Herghelia Beclean, din jud. Bistriţa Năsăud.
Șeful Ocolului silvic din Sâmbăta de Jos și director al hergheliei, Cosmin Drăgan a explicat că este vorba de un dosar multinaţional ”Tradiţiile de creştere a cailor lipiţani”:
Discuțiile au început acum patru ani, inițiatorul acestui proiect fiind herghelia ”Lipița” din Slovenia. Au mai participat Austria, Bosnia-Herțegovina, Ungaria, Italia, România, Slovacia… Patrimonul imaterial UNESCO este recunoscut la nivel mondial, iar statele garantează funcționarea și supraviețuirea acestor proprietăți. Și sperăm că acasta va atrage după sine și proiecte pentru reabilitarea și păstrarea acestei rase. Herghelia are deja depus un proiect pentru reabilitarea Palatului ”Brukenthal” din incinta hergheliei, construcția unui manej acoperit, proiect depus deja la Compania Națională de Investiții, valoarea lui fiind de 5,5 milioane de euro.
Rasa lipiţană, în varianta să modernă, a fost creată în anul 1580, în localitatea Lipizza din sudul Imperiului Habsburgic (astăzi, Lipica din Slovenia). Pe teritoriul României, această rasă îşi are începuturile încă din secolul al XVIII-lea. Noul statut privind tradiția creșterii rasei de cai Lipițan va permite, pe viitor, și accesarea de fonduri europene pentru infrastructură și dezvoltare, a mai spus Cosmin Drăgan.
La Sâmbăta de Jos sunt crescute, în prezent, şapte dintre cele opt linii ale rasei, ceea ce face din această herghelie una dintre cele mai importante la nivel mondial.
Herghelia a fost înfiintată de statul român cu peste 100 de ani în urmă prin colectarea de cai de la diverși crescători particulari, la ora aceasta având peste 300 de exemplare, armăsari și iepe de elită, precum și tineret pe diverse faze de creștere.
Valeriu Russu