Tradigradele au ajuns pe Lună

Publicat de MIRELA ROTAR, 12 august 2019, 15:37 / actualizat: 21 august 2019, 23:01
În luna aprilie, sonda spațială israeliană Beresheet s-a prăbușit pe Lună, dupa o tentativă eșuată de aselenizare. La bordul său se aflau mii de tardigrade, animale nevertebrate de dimensiuni foarte mici, 1,5 – 0,1 mm lungime, cunoscute și sub numele de “ursuleți de apă”, niște creaturi capabile să reziste la radiații extreme, la temperaturile cele mai calde sau cele mai reci ale universului dar și la decenii fără hrană.
Specialiștii spun că tardigradele sunt cel mai probabil în viață. ”Credem că șansele de supraviețuire ale tardigradelor sunt foarte mari”, spune Nova Spivack, liderul misiunii israeliene Arch Mission Foundation. Înainte de a fi transportate pe sonda spațială, tardigradele au fost deshidratate. În aceste condiții, creaturile pot trăi în aproape orice condiții și pot reveni la viaţă chiar şi după ani de la această procedură.
Misiunea Arch Mission Foundation era de a lăsa pe Lună o „bibliotecă lunară”, un dispozitiv nanotehnologic asemănător cu un DVD și care conține arhivele a 30 de milioane de pagini din istoria umanității, consultabile la microscop, precum și ADN uman. Dacă vehiculul care s-a prăbușit pe Lună a păstrat intactă bliblioteca atunci, o viitoare misiune ar putea recupera creaturile pentru ca acestea să fie studiate.
Oamenii au mai lăsat obiecte pe Lună – mingi de golf, artă sau chiar fecale, dar niciodată un organism viu atât de complex.
„Este puțin probabil ca tardigradele să fie salvate la timp, deci cred că, și dacă supraviețuiesc, sunt condamnate”, spune Rafael Alves Batista, fizician la universitatea din Sao Paulo și co-autor al unui studiu privind rezistența extremă a tardigradelor.
Dana Boieriu