Toxinfecțiile alimentare, mai des întâlnite în timpul caniculei

Publicat de radiomures, 3 iulie 2016, 13:36
Pentru evitarea apariţiei toxiinfecţiilor alimentare în sezonul cald este bine să se respecte câteva măsuri simple de către consumatori.
Directorul executiv al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Mureș, Vasile Oprea, spune că alimentele trebuie cumpărate doar de la comercianții autorizați, care respectă normele de păstrare a acestora.
Consumatorii au la dispoziție două numere de telefon la care pot sesiza neregulile constate, mai spune Liviu Oprea:
Suntem prezenţi permanent în teritoriu, vom verifica permanent unităţile de alimentaţie cu risc crescut, în zonele turistice, la festivaluri, la mese festive, vom fi prezenţi permanent în teritoriu pentru a verifica dacă agenţii economici respectă normele sanitare veterinare şi mai ales cum se prezintă lanţul frigorific pentru alimente. Recomand consumatorilor ca în momentul în care constată abateri de la normele sanitar-veterinare, descoperă alimente cu termen de valabilitate expirat sau depozitate necorespunzător să sune de urgenţă la 0265 314975 sau la Tel Verde 0800826787.”
Recomandări ANSVSA pentru evitarea apariţiei toxiinfecţiilor alimentare în perioadele caniculare:
Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor recomandă populaţiei ca, în perioadele cu temperaturi ridicate, să acorde o mai mare atenţie modului în care păstrează sau prepară alimentele şi a locurilor de unde acestea sunt cumpărate.
Astfel, consumatorilor li se recomandă:
– Să cumpere produse alimentare numai din locuri sau spaţii înregistrate sau autorizate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, pentru că le oferă garanţia unor produse sigure, care sunt controlate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor şi care sunt depozitate în condiţii corespunzătoare de temperatură şi igienă;
– Cât mai repede posibil după cumpărare, alimentele de origine animală se introduc în frigider unde se păstrează astfel: carnea refrigerata, laptele, produsele din lapte şi ouăle la o temperatura de refrigerare de preferinţă între 0˚C+4˚C şi separat în funcţie de categoria de produs, iar carnea congelată la o temperatură cât mai scăzută, respectiv sub -12˚C;
– Produsele care au fost decongelate nu se recongelează pentru a fi ulterior preparate sau consumate;
– Alimentele care urmează a fi depozitate în frigider, trebuie să fie ambalate separat şi menţinute în decursul perioadei de valabilitate, la temperaturile indicate pe ambalaj.
– Alimentele gătite trebuie păstrate în recipiente acoperite;
– Produsele care au fost decongelate nu se recongelează pentru fi preparate sau consumate ulterior;
– Îndepărtaţi alimentele alterate, sunt o sursă de contaminare pentru celelalte alimente;
– Spălaţi bine fructele şi legumele înainte de a le depozita în frigider şi înainte de a le consuma.
De asemenea, fiecare Direcţie Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor se va asigura că, la nivelul fiecărui judeţ şi al municipiului Bucureşti, agenţii economici vor respecta:
– evitarea expunerii la vânzare a produselor de origine animală în locuri şi spaţii care nu asigură temperaturi adecvate şi condiţii de igienă corespunzătoare;
– verificarea condiţiilor de manipulare, depozitare şi transport ale produselor de origine animală în toate unităţile autorizate sau înregistrate sanitar veterinar şi, în mod special, a produselor perisabile (carne preparată şi carne tocată, peşte, ouă, lapte şi produse din lapte);
– confiscarea, denaturarea şi distrugerea produselor de origine animală alterate sau depreciate pe timpul transportului, distribuţiei, depozitării sau comercializării;
– interzicerea transportului produselor alimentare, în cazul neasigurării temperaturilor adecvate pentru menţinerea lanţului frigorific;
– interzicerea comercializării şi punerii în consum a cărnurilor care nu au fost inspectate, ştampilate şi certificate sanitar veterinar.
Sanda Vițelar