Tot mai mulţi români suferă de tulburări de somn.
Publicat de radiomures, 18 martie 2011, 00:00
Ziua Internaţională a Somnului” este sărbătorită astăzi, în mai multe state sub sloganul „Dormi bine, creşti sănătos” şi vrea să scoată în evidenţă importanţa somnului pentru toate vârstele.
Nou-născuţii, şcolarii, adolescenţii, adulţii de vârstă mijlocie şi persoanele de vârsta a treia, cu toţii au nevoie de un somn de calitate pentru a se menţine sănătoşi.
Din moment ce copiii mici dorm jumătate dintr-o zi, iar adultul petrece o treime din viaţă dormind, calitatea somnului este cea care dictează şi menţine o viaţă sănătoasă.
Conform statisticilor, aproximativ 1 milion de români suferă de tulburări de somn, în timp ce, anual, sunt depistati 1.000 de pacienţi cu apnee în somn.
Medicii specialişti spun însă că bolile de acest gen sunt subdiagnosticate iar asta din cauză că medicii care au primii contact cu pacientul nu trimit bolnavul direct la specialist.
În Târgu Mureş există un singur aparat care depistează apneea în somn. Este vorba de un polisomnograf care funcţionează la o clinică privată, analizele fiind parţial decontate de Casa de Asigurări de Sănătate.
Lipsa unui somn de calitate determină numeroase probleme de sănătate ca obezitatea, hipertensiunea, diabetul, vigilenţa scazută, lipsa de atenţie, reducerea concentrării, scăderea productivităţii la locul de muncă dar şi producerea de accidente de maşină.
De exemplu, cei care suferă de insomnie sunt de 7 ori mai predispuşi la accidente cauzatoare de deces sau leziuni severe faţă de cei cu somn odihnitor.
Se estimează că aproximativ 35% din populaţia adultă nu doarme suficient, iar consecinţele se răsfrâng asupra sănătăţii fizice şi mentale, care implică la rândul lor anumite costuri.
Cristina Bulbescu