Tot mai puțini absolvenți de liceu se înscriu pentru indemnizația de șomaj

Publicat de radiomures, 7 august 2017, 12:22
În județul Mureș sunt mai puțini șomeri ca anul trecut, dar oferta locurilor de muncă nu e foarte generoasă. În acest moment sunt vacante 290 de locuri de muncă, mai ales pentru cei cu studii medii. Absolvenții de studii superioare au prea puține oferte, doar inginerii sunt căutați de agenții economici.
Directorul adjunct al AJOFM Mureș, Elisabeta Bogdan:
Rata șomajului din luna iunie a fost de 4,44 la sută, în scădere față de aceeași perioadă a anului trecut, când am avut 4,79 la sută. La fel a scăzut numărul șomerilor neîndemnizați, numărul celor îndemnizați rămânând relativ constant în această perioadă, sub 1500. Deci, total șomeri înregistrați, anul acesta, a fost de 10.516, față de aceeași perioadă a anului trecut, când am avut 11.351 de șomeri. La 31 iulie, am avut 56 de absolvenți, cam același număr ca și anul trecut.”
În Harghita, tinerii au ceva mai mult noroc și reușesc să se angajeze imediat ce termină liceul, spune consilierul de comunicare din cadrul AJOFM Harghita, Simona Manu:
La 31 iulie, numărul șomerilor a fost de 62.019 persoane, rata șomajului fiind de 4,57 la sută, în ușoară scădere și față de luna iunie și comparativ cu luna iunie a anului 2016. S-au înregistrat 110 persoane cu drept de indemnizație de șomaj, printre aceștia numărându-se și absolvenți de licee. Se constată o tendință de scădere a numărului de absolvenți.”
În Brașov, rata șomajului e mult mai mică decât în Mureș și Harghita, iar tinerii nu vor îngroșa rândurile șomerilor, crede directorul AJOFM Brașov, Liliana Dragomir:
Rata șomajului este de 3.26 la sută, în scădere față de luna precedentă, când a fost de 3.27. Față de anii precedenți, rata șomajului este cea mai mică înregistrată. Până în prezent avem 200 de cereri înregistrate de tineri care sunt absolvenți, care vor fi indemnizați în perioada următoare, și bineînțeles că și rata șomajului va fi într-o ușoară creștere. Însă dacă facem o analiză la ceea ce înseamnă anii precedenți, față de anul trecut sunt mai puțini, față de acum doi ani tot la fel, iar numărul acestora este în scădere.”
În evidențele AJOFM Brașov sunt 8.200 persoane, din care 1.100 sunt indemnizate și nu există semnale că s-ar prefigura concedieri masive în următoare perioadă.
Valeriu Russu