Tot mai mulți români suferă fără să știe de BPOC

Publicat de radiomures, 15 noiembrie 2017, 16:23
Numărul persoanelor afectate de bronhopneumopatie obstructivă cronică (BPOC) crește alarmant în fiecare an.
Este denumită totodată și boala cu mai multe fețe, din cauza faptului că poate ataca întreg organismul.
Aproape jumătate dintre pacienţi nici nu ştiu că o au, mai ales că simptomele timpurii sunt ușor de confundat cu efectele fumatului excesiv sau cu cele ale înaintării în vârstă (tuse, senzație de sufocare, oboseală).
Șefa Clinicii de Pneumologie şi coordonatorul Centrului STOP FUMAT din cadrul Spitalului Clinic Judeţean Mureş, dr. Corina Mărginean:
Din experiența clinică pe care o am, experiența bolii a crescut foarte mult în ultimul timp, din păcate fazele la depistare sunt destul de avansate, pacienții sunt cu grade severe de dispnee, necesitând tratament costisitoare pentru pacienți. Practic, dacă înainte bronhopneumopatia cornică obstructivă era mai frecvent întâlnită la bărbați, acum o întâlnim cu frecvență destul de ridicată și la femei, explicația fiind creșterea numărului de femei fumătoare.”
Medicul pneumolog Corina Mărginean a vorbit despre semnele care impun vizita la medicul specialist:
Prezența dispneei, adică greutatea în respirație, această dispnee este una progresivă, se înrăutățește pe măsură ce boala evoluează, se înrăutățește cu efortul fizic și, din păcate, este persistentă. De asemenea, o tuse cronică, o producție cronică de spută și, mai ales, un istoric de expunere la factorii de risc pentru această boală, dintre care fumatul este considerat răspunzător de 80% din apariția acestor boli. Mai există și alți factori de risc, cum ar fi poluarea atmosferică, poluarea din interiorul locuințelor.”
Ziua Mondială a Bronhopneumopatiei Obstructive Cronice este marcată în a treia miercuri din luna noiembrie a fiecărui an.
Raluca Creț