Tot mai mulți români preferă mâncarea la birou în detrimentul celei de acasă sau restaurant
Publicat de Corina Muntean, 29 martie 2022, 11:16
Piaţa de servicii alimentare din România a crescut anul trecut până la 5 miliarde și jumătate de de euro, iar companiile de livrări sunt pe mare creștere. Antreprenorii care au mizat pe acest segment de afaceri s-au dovedit a fi extrem de inspirați.
Piaţa de servicii alimentare din România a crescut în anul 2021 până la 5,66 de miliarde de euro, depăşind cu 21% recordul înregistrat în 2019, înainte de izbucnirea pandemiei COVID-19. Potrivit celei de-a cincea ediţii a cercetării naţionale de food&drinks service (mâncare gătită şi servită), realizate de Hospitality Culture Institute, creşterea se datorează în primul rând segmentului de food delivery, care a adus mulţi consumatori noi în categorie. Spre finalul anului trecut au început să scadă comenzile de acasă, fiind înlocuite cu cele de la birou, iar apetitul consumatorului de a comanda de la branduri cu care nu a interacţionat şi fizic se află pe un trend ascendent puternic, spune Florin Maxim, fondator Hospitality Culture Institute. Studiul arată că în prezent Glovo este liderul pieţei de agregatoare de food delivery, urmat de Tazz şi foodpanda. Performanţa este cu atât mai notabilă cu cât, la începutul acestui an, Glovo a achiziţionat infrastructura şi serviciile foodpanda, consolidându-şi, deci, poziţia de lider. Din punctul de vedere al modalităţii de plată, cash-ul recâştigă din terenul pierdut în timpul pandemiei, ceea ce face să fie şi mai surprinzătoare creşterea substanțială a numărului de români care nu mai lasă bacșiș în locaţie sau la livrare. Astfel, în doar un an, procentul celor care nu lasă tips s-a triplat, ajungând la 32%, arată Florin Maxim. Conform cercetării, românii au început să cheltuiască mai mulţi bani pentru serviciile alimentare, valoarea crescând în toate categoriile analizate. Cu toate acestea, aproape 60 % din valoarea serviciilor din piaţă este în continuare generată de bonuri cuprinse între 21 şi 50 de lei. Începând cu 2016, raionul gastro din supermarketuri/hypermarketuri înregistrază anual o creștere cu peste 30%, semn că jucătorii care au mizat pe extinderea şi diversificarea acestui serviciu au făcut un pariu câştigător. O premieră în acelaşi interval de timp este preferinţa românilor în ceea ce priveşte forma meniului. Astfel, pentru prima dată în ultimii 5 ani, românii preferă meniul digital în dauna celui fizic, menționează reprezentanţii Hospitality Culture Institute. Este important însă, în aceeași măsură și feedback-ul comenzilor, în sesnsul că, trebuie urmărite cu atenție recenziile și punctajul acordat acestor livrări pentru a nu cădea în capacana unor șarlatani. Foarte mulți români s-au fript la buzunar și au pierdut timp prețios așteptând ore în șir meniul comandat, care nu semăna deloc cu cel din pozele din reclame, punându-și în joc inclusiv sănătatea.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg.Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.