Tot mai mulți pompieri mureșeni migrează spre locuri mai bine plătite

Publicat de radiomures, 9 februarie 2017, 16:16 / actualizat: 10 februarie 2017, 12:04
Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”Horea” Mureș se remarcă în fiecare an prin creșterea numărului de intervenții, la unii indicatori fiind înregistrat un număr dublu de intervenții față de media națională.
La fel s-a întâmplat și anul trecut, potrivit raportului de bilanț prezentat astăzi în ședință deschisă la Instituția Prefectului Mureș.
Peste 50 de intervenții este media zilnică a situațiilor de urgență rezolvate de pompierii mureșeni ceea ce a determinat o creștere a suprasolicitării fizice și psihice a acestora.
Mulți dintre cei care au plecat aveau funcții de conducere.
Inspectorul șef al ISU ”Horea” Mureș, gen. Dorin Oltean:
Am avut destul de mulți angajați care au plecat anul trecut. O parte dintre ei iar o parte au plecat prin pensionare. Remarc faptul că au plecat mulți cu funcții de comandă și conducere și nu vă ascund faptul că șeful Logisticii a fost promovat ca adjunct al inspectorului general. Au mai fost și alte propuneri și solicitări dar care nu au fost onorate. Avem 90% rată de încadrare deci lipsește de 10% din personal și sperăm că în anul 2017 să reușim să mai facem angajări.”
Pompierii mureșeni au identificat mai multe puncte slabe în activitatea lor.
Revine șeful ISU ”Horea” Mureș, Dorin Oltean:
Punctele slabe: lipsa formelor de motivare a personalului, insuficiența asigurării logistice și suprasolicitarea fizică și psihică datorită numărului mare de activități pe personal. Avem și amenințări: apariția unor noi tipuri de riscuri și amenințări care pot genera situații de urgență și în același timp migrarea personalului către locuri de muncă mai bine plătite. Sigură că avem și probleme cu care ne-am confruntat: lipsa asigurărilor de viață pentru personal și a asigurărilor CASCO pentru tehnică.”
Numărul intervențiilor gestionate de Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”Horea” Mureș în anul 2016 a ajuns la 20.000, în creștere cu circa 7% față de 2015.
93% au fost intervenții medicale gestionate de pompierii SMURD.
Cristina Bulbescu