Tot mai mulți mureșeni se căsătoresc

Publicat de Corina Muntean, 18 februarie 2020, 20:04
Tendința este una sesizată nu numai la nivel local, ci și la nivel național.
Datele EUROSTAT arată că, deși populația României este în scădere, numărul căsătoriilor raportat la mia de locuitori a crescut cu peste un procent în trei ani.
Tinerii care își oficializează relația o fac mai mult din rațiuni economice, constată specialiștii.
Sociologul Maria Georgescu:
Motivele economice îi determină pe tineri să facă această alianță în mod formal. Dacă te uiți pe sugestiile bussiness te vei întreba dacă e rentabilă căsătoria sau nu iar apoi încep: cheltuielile de întreținere, posibilitatea de a obține o locuință, ratele care pot fi accesate în doi iar abia apoi apare problema copiilor însă de cele mai multe ori la noi nu este cazul, rata natalității fiind și ea scăzută.
Chiar dacă nu exclud ideea căsătoriei, tinerii amână tot mai mult momentul întrucât studiile și cariera sunt mai importante decât oficializarea unei relații:
În Tg.Mureș numărul căsătoriilor a fost mai mare cu câteva zeci în 2019, față de 2018, spune șeful Serviciului de stare civilă Tg.Mureș, Vasile Covaciu:
În anul 2019, municipiul Târgu-Mureș a încheiat 1081 de căsătorii, o ușoară creștere față de 2018 când am încheiat 1033. Dintre cele 1081 numai 828 au fost oficiate, restul fiind transcrieri ale căsătoriilor oficiate în străinătate.
Vârsta medie la căsătorie a bărbaților români este de aproximativ 34 de ani iar a femeilor de 31 de ani, în ton cu restul țărilor din UE, însă semnificativ mai ridicată decât în Statele Unite.
Vlad Todoran