Tot mai mulți medici mureșeni refuză să își vaccineze copiii

Publicat de radiomures, 18 septembrie 2015, 14:15 / actualizat: 18 septembrie 2015, 22:18
Medicii de familie se confruntă cu tot mai multe cazuri de refuzuri la vaccinarea copiilor. Mulți dintre cei care refuză imunizarea sunt medici care semnează că își asumă riscurile nevaccinării.
De vină sunt diferitele articole care circulă pe internet, crede președintele Asociației Medicilor de Familie din jud Mureș, Remus Șipoș:
Am avut refuzuri chiar și de la părinți, medici rezidenți. A fost surprinzător. Am încercat, am discutat dar nu au vrut să fie imunizat (copilul) cu absolut nimic. Și au semnat amândoi părinții. Ce poți să faci? Când ai semnătura ambilor părinți că-și asumă toate riscurile, și le-am enumerat acolo, care decurg din nevaccinare. ”
Părinții spun că refuză vaccinarea pentru că sunt mai bine informați cu privire la riscurile vaccinării, în timp ce alții nu au curajul să-și asume astfel de riscuri:
Noi am vaccinat copiii și suntem de acord pentru că prin vaccin s-au eradicat bolile care erau mai de mult.” ”Am vaccinat copiii dar n-o mai fac. Sincer, am renunțat pentru că nu eram în cunoștință de cauză și pentru că toată lumea o făcea. Fetița mea are 8 ani și ultimele două vaccinuri nu le-am mai administrat pentru că am citit tot felul (de articole) și doctorii, dacă-i întrebi, cel puțin doctorița mea de familie, nu știu să-ți dea detalii. Îți arată prospectul, asta conține, pentru asta e…” ”Da, am citit multe înainte și, așa cu emoții le-am dat vaccin. Nu ma simt neapărat mai mult în siguranță, dar, Doamne ajută!” ”Am înțeles că există riscul de a reveni aceste boli pentru că părinții au citit niște articole de pe internet. Articole care nu știu cât sunt de adevărate.” ”Am ajuns la concluzia că, totuși, e mai bine să facă și bolile copilăriei. Eu am făcut varicelă la 14 ani. Și atunci, unde e protecția? Și am ajuns la concluzia că: mai bine nu.”
Ministerul român de externe a emis zilele trecute o avertizare de călătorie în 13 state din cauza răspândirii virusului poliomielitei. Printre acestea se găsește Israel, Siria, Irak dar și Ucraina care se află chiar la granița cu România și care a înregistrat două astfel de cazuri.
Organizația Mondială a Sănătății atrage atenția, de asemenea, că problema răspândirii internaționale a virusurilor poliomielitei constituie un risc și o urgență de Sănătate Publică.
Cristina Bulbescu
Foto: www.bebelu.ro