Tot mai mulți copii fug din locuințele sociale sau centrele DGASPC

Publicat de APETRI MARGARETA, 23 mai 2024, 12:14
Un studiu publicat de Organizația Salvați Copiii arată că fenomenul copiilor dispăruți se agravează în România.
Anul trecut au fost aproape 10.000 de sesizări privind minori dispăruți, cu peste o mie față de anul 2022. Peste jumătate reprezintă plecări voluntare din locuințele sociale, căminele școlare sau centrele D.G.A.S.P.C.
Experții Salvați Copiii atrag atenția că aceste plecări voluntare ale copiilor sunt adesea un simptom al uneia sau mai multor experiențe negative.
Mihaela Dinu, coordonator program Salvaţi Copiii România.
De cele mai multe ori, cauza o reprezintă mediul în care trăiesc, există mediu conflictual, fie că vorbim de casă, de școală sau de centrele de plasament. În general, copii fug de acasă ca să scape de ceva, ceva ce le creează disconfort, sunt neglijați, există conflicte, există abuz.
În județul Mureș, în perioada 1 aprilie 2023 – 1 aprilie 2024, au fost înregistrate aproximativ 150 de sesizări privind disparița persoanelor minore, peste 100 dintre acestea fiind plecări voluntare.
Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean Mureș, Alexandra Luca.
Din totalul sesizărilor (148), în aceeași perioadă au fost soluționate 140 de sesizări, la data de 1 aprilie 2024 rămânând active 8 sesizări privind dispariții ale unor persoane minore. Este de precizat faptul că, din totalul plecărilor voluntare, 58 de persoane minore au plecat în rânduri repetate, marea majoritate a acestora fiind instituționalizate în diferite centre de asistență socială.
Soluția pentru ca acești copii să nu mai plece de acasă stă în primul rând în educație, a subliniat Mihaela Dinu.
Contribuția eu cred că o putem avea noi toți, vorbim de mediul ONG, vorbim de mass-media, în sensul de a le prezenta, copiilor, adolescenților, care sunt tentați să plece de acasă că, în afara casei, există foarte multe pericole.
La nivel național, sunt căutați peste 400 de minori dispăruți, dintre care majoritatea au vârsta cuprinsă între 14 și 17 ani.
Autor: Raluca Creț