Tot mai mulți cetățeni apelează la serviciile de activități casnice plătite prin tichete
De trei luni, Ministerul Muncii a creat Platforma electronică de evidenţă a activităţilor casnice tichete.anofm.ro, pe care se pot înscrie atât beneficiarii, cât şi prestatorii de servicii şi care asigură medierea dintre cerere şi ofertă.
Publicat de Stan Lucian, 31 octombrie 2024, 15:05
Între timp, în judeţul Covasna au fost vândute mai mult de 1.000 de tichete, către persoane fizice și juridice, cu condiţia ca serviciile să nu fie prestate de rude ale beneficiarilor până la gradul 4, a arătat directorul AJOFM, Kelemen Tibor:
La AJOFM Covasna au fost distribuite aproape 1000 de tichete. Cumpărătorii sunt în general persoane fizice – una chiar a achiziționat 600 de bucăți – și două spcietăți comerciale, de prelucrare a lemnului și servicii, care au achiziționat dar încă nu au distribuit tichetele pentru personalul propriu. Desfășurarea activităților, în cea mai mare parte se face pentru servicii de gpspodărie, de prepararea și distribuirea hranei, cumpărături.
Cele mai multe tichete din județul Brașov s-au achizițional online, iar lumea începe tot mai mult să se obișnuiască cu această modalitate de prestare de servicii casnice, constată directoarea AJOFM, Liuliana Dragomir:
La nivelul județului Brașov, până în prezent s-au înregistrat 419 beneficiari, persoane fizice iar prestatori 417. Au existat 10.000 de tichete tipărite, până în prezent au fost vândute 101 bucăți către trei beneficiar. De asemenea, în format electronic, au existat 20.000 de tichete , s-au vândut 993 de bucăți către un beneficiar și au fost răscumpărate 831, către un singur prestator. Activitățile sunt de preparare a hranei, servirea și aranjarea mesei, cumpărături, spălat și călcat rufe.
Șefa serviciului Analiza pieței muncii din cadrul AJOFM Harghita, Jano Edit, observă că deocamdată sunt destul de puțini cetățeni care apelează la acest sistem:
În județul Harghita există 25 de beneficiari înscriși, și 16 prestatori; avem chiar și un angajator, care a cumpărat tichete casnice pentru proprii angajați. Până acum s-au cumpărat 1653 de tichete casnice de către beneficiari și au fost răscumpărate 1380 de tichete. În general se plătește activitatea de curățenie și igienizare locuință, și întreținerea spațiilor verzi.
Pentru lucrătorii casnici înscrierea pe platformă şi prestarea activităţilor în baza tichetelor duce la asigurări de pensie şi de sănătate, cu condiţia preschimbării a cel puţin 85 de tichete de activităţi casnice pe lună.
Este un bon valoric cu regim special, în valoare de 15 lei pentru beneficiarul de servicii care îl cumpără, iar prestatorul primeşte la răscumpărare 12 lei, diferenţa fiind valoarea contribuţiei la asigurări sociale şi impozitul pe venit.
Autor: Valeriu Russu