Tot mai multe persoane suferă de o formă de alergie

Publicat de radiomures, 18 octombrie 2017, 08:00
Datele statistice arată că 1 din 4 europeni suferă de alergii. Mai grav, se estimează că în 2020 numărul acestora se va dubla.
Situația nu este diferită nici în județul Mureș unde cabinetele medicilor alergologi sunt asaltate de pacienți care suferă de alergii.
Unele forme de alergie se transmit genetic. Dacă unul din părinți are alergie, copilul are 50% șanse să se îmbolnăvească și el, iar dacă ambii părinți au alergii, în 70% din cazuri afecțiunea este diagnosticată și la copii, precizează specialiștii.
Medicul specialist alergolog din Tîrgu-Mureș, Brândușa Căpâlnă:
Alergia ține de civilizație, de curățenie, de igienă. E clar că omul modern este prins în acțiunea asta cotidiană de a trăi în spații curate, de a se spăla foarte mult pe mâini. În țările vestice și americanii, care au extrem de mulți pacienți cu alergii, deja încearcă să migreze la periferia orașelor, să-și crească copiii la ferme pentru un mediu, eu zic, mai natural, nu neapărat mai murdar.”
Cel mai frecvent, alergiile se întâlnesc primăvara, dar și toamna pot apărea multe reacții alergice pe partea respiratorie.
O soluție medicală de a scăpa complet de alergii nu există, dar oamenii se pot obișnui cu factorii alergeni printr-o dezvoltare a toleranței față de aceștia, afirmă medicul alergolog, Brândușa Căpâlnă:
Cel mai important este să conștientizăm că diagnosticul trebuie pus corect, că educația este foarte importantă. Trebuie să știi ce ai de făcut, să știi de ce să te ferești. Nu mizăm pe vindecare. Un pacient atopic rămâne toată viața un pacient cu predispoziție la alergii dar gradul de alergie pe care l-ai dezvoltat la un moment dat poate fi mult, mult diminuat. Majoritatea tratamentelor pe parte alergologică sunt tratamente simptomatice și apoi se poate discuta și de o imunomodulare, de o imunterapie…”
Alergiile reprezintă reacții ale sistemului imunitar al organismului la substanțe inofensive în mod normal. În această categorie intră alimente, polenuri sau acarienii din praf.
Cristina Bulbescu