Tot mai multe orașe ale lumii testează modalități de folosire a realității virtuale și a Metaverse-ului pentru o mai bună guvernanță locală

Publicat de Corina Muntean, 13 iunie 2022, 11:41
Unele organizează evenimente culturale cu avatare personalizate pentru a promova turismul global, în timp ce altele și-au mutat administrația și serviciile pe care le oferă în Metaverse.
Orașele lumii se mută încetul cu încetul în Metaverse: multe din ele care au făcut primii pași au deja un avatar, cetățenii primesc consiliere, depun documente la primărie și văd cum ar putea arăta cartierul lor în viitor. În SUA, de plidă, autoritățile au construit platforme de realitate virtuală, cópii online la scară reală ale orașelor, pentru ca oamenii să vadă cum vor arăta efectiv schimbările pe care acestea le propun. Concluzia celor care au testat lumea virtuală este că aceasta poate avea efecte foarte bune în lumea reală în ceea ce privește modul în care sunt administrate orașele, pentru rezolvarea problemelor cetățenilor, scrie platforma Bloomberg Cities Network citată de Libertatea. Pornind de la o idee vehiculată în SF și transpusă în realitate, Metaverse-ul este o lume virtuală în care utilizatorii folosesc avataruri prin intermediul cărora trăiesc diverse experiențe interactive fără a fi prezenți fizic în acel loc. Cineva poate sta, în realitate, în sufragerie, pe canapea, iar virtual să bea o cafea tocmai în vârful turnului Eiffel, de exemplu.
Până acum Metaversul a fost folosit mai ales în jocurile video, dar interesul pentru ceea pare a deveni succesorul internetului a crescut din toamna trecută, după decizia Facebook de a-și schimba numele în Meta și de a crea propriul Metaverse.
Specialiștii estimează că Metaverse-ul va deveni o industrie de 800 de miliarde de dolari în următorii doi ani, în condițiile în care companii precum Facebook, Apple sau Microsoft continuă să investească în ea. De altfel, Samsung și Nike și-au creat propriile spații de retail în Metaverse, iar Ralph Lauren a lansat o colecție digitală de haine pe platforma de realitate virtuală Roblox.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Ascultați rubrica Minutul de viitor, în fiecare zi de luni, la ora 9:20, în emisiunea ”Bună dimineața, Transilvania!”, pe frecvențele 102,9 FM / 98,9 FM /94,9 FM-Borsec și online pe www.radiomures.ro