Tot mai multe firme își suspendă activitatea
Publicat de Corina Muntean, 28 august 2024, 11:24
Românilor le-a scăzut apetitul pentru afaceri! Tot mai multe firme își suspendă activitatea anul acesta din cauza regimului fiscal și a numeroaselor schimbări legislative, cărora nu le mai fac față.
Tot mai multe firme și-au suspendat activitatea de la începutul anului, pe fondul presiunilor fiscale crescute, a majorării prețurilor și a schimbărilor de acte normative.
Potrivit datelor Oficiului Național al Registrului Comerțului, numărul firmelor care și-au închis porțile în primele șase luni din 2024 a crescut. Mai exact, s-a ajuns la 10.412, cu 31,17% mai mult față de același interval al anului anterior.
În țară, Capitala a fost orașul care a înregistrat cele mai multe companii care și-au suspendat activitatea. Mai exact, 1.236, ceea ce reprezintă o creștere de 26% față de primul semestru din anul anterior. În top, după București, se află jud. Cluj cu 663 de firme suspendate, cu 18 % mai mult decât în 2023. Urmează Iași – 467 (plus 42,81%), Brașov – 455 (plus 25%), Bihor – 449 (plus 59,79%) și Timiș – 419 (plus 39,2%). Există însă și județe care au înregistrat un număr mic de suspendări. Este vorba despre Gorj, cu 69, în creștere cu doar 3 % comparativ cu primele șase luni ale anului anterior. Urmează Ialomița – 70 (plus 18,64%), Covasna – 75 (plus 31,58) și Teleorman – 81 (minus 3,57%).
Unul din motivele pentru care românii și-au pierdut încrederea în stat și în șansa de a dezvolta o afacere pe cont propriu este nedreptatea. Analistul Ionuţ Tudorică scrie într-un articol de profil în publicația www.profit.ro că în economie sunt cele mai multe nedreptăți făcute de statul român. Avem printre cele mai mari taxe pe salarii din Europa și suntem campioni absoluți la taxarea celor mai mici dintre salarii.
„Adică oamenii care muncesc în țară sunt penalizați grav pentru că o fac. Este o nedreptate care se vede de la nivel european” – spune acesta.
Aproape jumătate din banii câștigați sunt virați, prin lege, în bugetul statului. Și mai trist este că la adăpostul legii, statul care ți-a luat deja banii, îi folosește în proiecte utile aleșilor mici, dar inutile cetățenilor: asfalt de o calitate atât de proastă încât îl poți decoperta cu mâna sau terenuri de fotbal în pantă.
Toate astea, pe un fond care ”varsă asupra întregii țări un val de birocrație fără precedent. Toate încep cu e-, facturi, TVA, transport și ce s-o mai găsi. Credeați că digitalizarea ar trebui să scadă birocrația?”, se întreabă retoric Ionuţ Tudorică. Credeați greșit, conchide acesta.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg. Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.