Tot mai multe cazuri de astm bronșic sunt diagnosticate în Mureș
Publicat de MIRELA ROTAR, 2 mai 2022, 13:51
Astmul este una dintre cele mai frecvente afecțiuni cronice, iar prevalența lui este în continuă creștere.
Specialiștii spun că la nivel național aproape 6% dintre români suferă de astm bronșic iar o incidență mare a acestei afecțiuni respiratorii se regăsește în rândul copiilor de vârstă școlară. Datele arată că 1 din 20 de copii din România are astm bronșic iar cazurile cresc de la an la an.
Un semnal de alarmă în acest sens este tras de Societatea Română de Pneumologie care a anunțat pentru mâine o conferință de specialitate,
Ziua Mondială a Astmului fiind marcată în întreaga lume în prima zi de marți a lunii mai.
Cauzele care declanșează boala nu sunt complet elucidate, precizează șefa Clinicii de Pneumologie din Târgu Mureș, dr. Corina Mărginean:
Sunt mulți factori care pot fi legați de apariția bolii. Este mai frecvent diagnosticată în familii unde există și alte cazuri de astm. Apare la persoane care au alte boli alergice cum ar fi rinita, eczema, dermatita atopică. Un alt factor implicat în apariția astmului este urbanizarea, de asemenea, greutatea mică la naștere, prematuritatea, expunerea la fumul de țigară și la alte surse de poluare și nu în ultimul rând, infecțiile virale din mica copilărie.
Simptomele care ar trebui să ne alarmeze și să cerem un consult de specialitate la pneumolog și alergolog sunt o tuse cronică care nu se vindecă în trei săptămâni, o respirație șuierătoare, senzația de oboseală și de constricție toracică.
Din păcate, astmul bronșic nu poate fi vindecat, mai spune medicul specialist Corina Mărginean:
Astmul nu poate fi vindecat dar un bun management al bolii cu o medicație inhalatorie poate să controleze boala iar pacientul se poate bucura de o viață, normală, activă fără nici o simptomatologie. Infecțiile virale, adică răcelile, pot să declanșeze criza de astm bronșic. Pacienții astmatici trebuie să evite expunerile la praf, la fum și în special la fumul de țigară. De asemenea, schimbările de vreme mai pot să declanșeze crizele de astm, expunerea la polen, la păr de animale, la parfum și la diferite mirosuri…
Datele Organizației Mondiale a Sănătății arată că și la nivel global această afecțiune este în creștere iar în circa doi ani vor fi peste 400 de milioane de oameni cu astm bronșic.
Anual, peste 460 de mii de oameni decedează din cauza astmului bronșic.
Cristina Bulbescu