Tot mai multe cancere în stadii avansate, la persoane tinere, din Mureș
Publicat de Rotar Mirela, 5 februarie 2025, 12:15
Datele Serviciului de Anatomie Patologică din cadrul Spitalului Clinic Județean Mureș arată că predomină cancerele ginecologice și cele de col uterin.
Doar luna trecută au murit trei paciente tinere, după ce s-au prezentat la medic cu tumori în stadii avansate. De aceea, medicul de familie are un rol esențial în prevenție, precizează șefa Serviciul de Anatomie Patologică din Târgu Mureș, prof.univ.dr. Simona Gurzu:
,,Chiar luna trecută am avut trei decese la paciente de 37, 38 și 43 de ani, tumori ginecologice venite deja în stadiul IV. De aceea, programul național de cancer, prin aceste subprograme, se adresează mai ales pacienților metastatici. Din punctul de vedere al prevenției, medicul de familie are un rol extrem de important și în educația pacientului. Eu pot să vă spun ce văd în departamentul nostru, unde predomină cancerele ginecologice și cele din sfera gastro-intestinală, cancerele de colon. La cancerele de colon vorbim de o supraviețuire foarte bună, chiar și în stadiu metastatic. A crescut adresabilitatea în stadii avansate și, în același timp, a crescut speranța de viață la pacienți cu terapia individualizată.”
Creșterea speranței de viață a crescut datorită faptului că pacienții au primit terapii noi, cu tratament individualizat, spun reprezentații CJAS Mureș.
La Casa de Asigurări de Sănătate Mureș sunt 5.000 de pacienți în tratamente oncologice la această dată.
La nivel de județ sunt însă peste 20.000 de pacienți oncologici în evidență. O parte dintre ei au fost operați și nu mai necesită tratament, iar alții sunt în evidența altor centre din țară.
Costurile tratamentelor oncologice au fost depășite anul trecut la CJAS Mureș cu circa 4,5 milioane de lei, față de suma alocată care era de circa 127 de milioane, precizează directorul instituției, Rodica Biro:
,,Statistica noastră ne arată faptul că suntem undeva la același număr de pacienți în tratament anual, aproape de 5.000. Cam așa am avut și anul trecut, doar cu mici diferențe, deși avem și ieșiri și intrări foarte multe. Asta înseamnă că avem o speranță de viață mult mai mare și se vede foarte clar efectul aplicării acestor tratamente care sunt foarte scumpe și extraordinar de eficiente, se pare, în imunoterapii.”
Cancerul reprezintă a doua cauză de deces atât în România, cât și la nivel internațional, după bolile cardiovasculare, fiind una dintre cele mai importante provocări ale sănătății publice la momentul actual.
În România, în anul 2023, și-au pierdut viața din cauza cancerului peste 46.000 persoane și au fost diagnosticate peste 100.000 de cazuri noi.
Cancerul pulmonar este cea mai răspândită cauză a deceselor provocate de cancer. Mortalitatea a crescut, de asemenea, pentru mai multe tipuri de cancer: colorectal, cancer de sân, de prostată, cancer hepatic, cancer al vezicii urinare și de pancreas.
Principalii factori de risc care pot favoriza apariția cancerului sunt factorii comportamentali (fumatul, consumul de alcool, supraponderalitatea și obezitatea, inactivitatea fizică și stresul cronic), factorii genetici, biologici, dar și factorii de mediu.
În țara noastră, se estimează că peste 20% dintre cancere sunt atribuite consumului de tutun, similar cu alte țări din Europa Centrală și de Est,
obezitatea este factorul de risc care contribuie la aproximativ 4,2% dintre cazurile de cancer iar 6,8% dintre cazurile de cancer sunt atribuite consumului de alcool.
Autor: Cristina Bulbescu