Tot mai multă lume se îndoieşte că România poate evita criza economică

Publicat de Corina Muntean, 9 aprilie 2020, 11:08 / actualizat: 9 august 2020, 12:11
Şi odată cu ea criza alimentară. Nu pentru că nu am avea producţie agricolă şi alimente. În fapt, România s-a situat în 2019 pe primul loc în UE la suprafaţa cultivată şi la producţia de porumb boabe şi floarea soarelui. Dar toată lumea vrea statut special, un sprijin câte de mic din partea Guvernului. Iar în ceea ce-i priveşte pe distribuitorii de produse alimentare, s-ar putea să aibă dreptate. Căci dacă ar apărea blocaj şi aici, cu greu vor mai găsi românii alimente în magazine.
Asociația Companiilor de Distribuție de Bunuri (ACDBR) a solicitat recent Guvernului României declararea domeniului drept sector strategic. Asociaţia avertizează că , în contextul crizei coronavirusului, ar putea apărea disfuncționalități majore în asigurarea hranei populației. Companiile de distribuţie a mărfurilor asigură fluxul neîntrerupt de marfă între producători și magazinele în care intră clienții finali. 44% din populația României trăiește încă la sat, acolo unde magazinele se aprovizionează doar de la distribuitori. Chiar dacă există stocuri iar producția alimentară este la capacitate 100%, bunurile alimentare trebuie distribuite către marile rețele comerciale și către magazinele alimentare de proximitate.
Ca și în cazul sistemului sanitar, este posibilă apariția blocajelor comercianților, ceea ce va duce imediat la disfuncții majore în asigurarea cu alimente a populației, arată documentul înaintat premierului. Pe lângă riscul ruperii lanţului distribuitorilor, oamenii sunt îngrijoraţi de viitorul producţiei agricole, într-un sezon primăvăratic care nu a început sub cele mai bune auspicii. Totuşi, rezultatele înregistrate anul trecut ne ridică, cel puţin la acest capitol, moralul. România s-a situat în 2019 pe primul loc în rândul statelor membre ale Uniunii Europene în ceea ce priveşte suprafaţa cultivată cât şi producţia realizată de porumb boabe şi floarea soarelui.
Institutul Naţional de Statistică a mai făcut precizarea că la grâu, România s-a situat pe locul patru, atât la suprafaţa cultivată, cât şi la producţia realizată, după Franţa, Germania şi Polonia şi pe locul şapte la producţia de cartofi realizată. Conform datelor INS, suprafaţa cultivată în 2019, comparativ cu anul precedent, a crescut la cereale pentru boabe, plante uleioase, cartofi şi a scăzut la leguminoase pentru boabe şi legume.
În general, reducerile de cantităţi înregistrate s-au produs ca urmare a scăderii randamentului la hectar, aşa cum s-a întâmplat în cazul fructelor recoltate din livezi cu 10 % în 2019 faţă de 2018 şi cu 15 % în cazul strugurilor. Dacă fermierii vor mai ieşi în câmp şi îşi vor putea face în continuare treaba, cu susţinerea firească din partea Ministerului Agriculturii şi a APIA şi AFIR, nu avem de ce să ne îngrijorăm, în materie de recolte în toamna acestui an. Şi nici că vom face foamea.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg.Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, 94,9 FM-Borsec, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.
sursa: www.acdbr.ro